Hlavní navigace

AMD chystá nová čtyřjádra i šestijádra

3. 4. 2009

Sdílet

Společnost AMD informovala, že nové úsporné 45nm Opterony s kódovým označením Shanghai by měly přijít na trh během tohoto čtvrtletí. Vývoj serverových šestijader také směřuje k jejich vydání ještě v tomto roce.

Prohlášení přišlo téměř v zápětí po té, co Intel oficiálně uvedl nové Xeony 5500 postavené na mikroarchitektuře Nehalem. Podle mluvčí AMD nabídnou čtyřjádrové Opterony EE srovnatelný výkon se stávajícími modely, ovšem při značně menší spotřebě, která by se měla pohybovat kolem 50 wattů.

Společnost AMD také údajně udělala pokrok v přípravě šestijádrových procesorů s kódovám označením Istanbul. První funkční vzorky byly předváděny již v únoru. AMD se v nich zaměřila na zvýšení výkonu, ovšem při zachování podobné spotřeby, jako měla dosavadní čtyřjádra. Čipy Istanbul jsou založeny na jádru Shanghai, které je ovšem vylepšeno tak, aby si procesor lépe poradil s větší zátěží, informovala Margaret Lewisová, produktová ředitelka AMD.

Lewisová také potvrdila, že šestijádra se objeví na trhu podle plánu v druhé polovině letošního roku a například společnosti Dell a Hewlett-Packard již potvrdily, že budou čipy Istanbul podporovat ve svých serverech hned jak se objeví. Výhodou je také použití stejné patice (socketu) jako u dosavadních serverových procesorů AMD. Lewisové také okomentovala uvedení nových Xeonů 5500 Intelem slovy, že jí těší, že jejich konkurent konečně přichází s technologií [integrovaného paměťového řadiče], kterou AMD uvedlo už v roce 2003. Navíc jsou Xeony 5500 určeny jen pro jedno a dvoupaticové servery a pracovní stanice, takže nejsou zcela přímými konkurenty Shanghaie, který může pracovat až v osmipaticových serverech. Nicméně v druhé polovině roku Intel uvede i Nehalemy EX, které budou disponovat až osmi jádry a budou moci být osazovány také do osmipaticových serverů, čímž se situace na trhu opět vyostří. V současnosti má Intel v této kategorii jako nejsilnějšího hráče šestijádrový Xeon s kódovým označením Dunnington.

Dean McCarron, vedoucí analytik u Mercury Research, na otázku po srovnání serverových čipů od AMD a Intelu, řekl, že tyto procesory jsou poměrně odlišné a každý z nich má výhody v jiných oblastech. Snaha výrobců o získání většího podílu na trhu má výrazný vliv na ceny a výkon čipů, což je pro zákazníky vždy příjemná skutečnost. McCarron však dodává, že pro oba velké výrobce na trhu je nepříjemnou skutečností, že uvedení jejich nových produktů se odehrává na pozadí ekonomické krize, která ovlivní poptávku po nových čipech.