Hlavní navigace

AMD Phenom Black Edition

24. 12. 2007

Sdílet

AMD konečně vydalo svůj čtyřjádrový procesor Phenom také v Black Edition verzi. Ta se od normální verze liší hlavně odemčeným násobičem, a tedy lepší možností přetaktování.

CS24

V Black Edition se objevil model Phenom 9600, což je čtyřjádrový procesor pracující na frekvenci 2,3GHz, který má 2MB L2 cache a další 2MB L3 cache. I tento procesor však bude ze začátku dodáván pouze ve starší B2 revizi, která má onu TLB chybu v L3 cache, která při 100% zatížení procesoru může způsobit jeho nestabilitu


Jakmile se však na trh dostane nová revize těchto procesorů, můžete si vadný model nechat zdarma vyměnit. Toto řešení sice není ideální, ale AMD/ATI je v situaci, kdy si nemůže dovolit jen tak vyhodit několik desítek tisíc procesorů a potřebuje vydělat každý dolar. (I když slaví úspěch svých nových grafických karet a těží z neschopnosti konkurenční nVidie dodávat dostatek karet na bázi grafického jádra G92.)

Nové Phenomy Black Edition již také plně spolupracují s utilitou AMD Overdrive. Jen připomenu, že pomocí tohoto programu můžete na deskách s AMD čipsetem jednoduše měnit násobič, frekvenci FSB či HT nebo dokonce měnit napětí u procesoru z prostředí Windows bez nutnosti neustále resetovat počítač a chodit do BIOSu. A to dokonce u každého z jader zvlášť. (A to bývaly doby, kdy se výrobci snažili uživatelům v přetaktovávání bránit!)

Zbývá ještě doplnit cenu. Ta je 283 amerických dolarů (cca 5500Kč) při odběru 1000 kusů přímo u AMD.

- - Tomáš Šulc