Hlavní navigace

AMD představuje procesorovou technologii Turbo Core

14. 4. 2010

Sdílet

Společnost AMD poodhalila několik detailů o chystaných šestijádrových Phenomech II s kódovým označením Thuban a jejich technologii Turbo Core.

Technologie Turbo Core od AMD funguje na podobných principech jako Turbo Boost od Intelu a přináší možnosti automatického přetaktování. Pokud aplikace nedokáže využít možností všech jader procesoru (což je u šestijádrových modelů poměrně běžné), snaží se tato technologie zvýšit frekvenci těch jader, které jsou využité a současně udržuje spotřebu a tepelné vyzařování procesoru na úrovni srovnatelné s během všech šesti jader.

U chystaných procesorů Phenom II X6 se pak tato technologie bude zapínat v případě, že je nevyužito tři a více jader, přičemž by mělo dojít ke zvýšení frekvence o 500 MHz. Nová šestijádra Thuban budou pracovat na základních deskách se socketem AM3 či starším AM2+ (po update BIOSu), což má snížit případné ceny na upgrade. Podle dostupných informací se AMD chystá tyto procesory uvést během čtvrtého kvartálu letošního roku a dále chystá i nové čtyřjádrové modely postavené na této nové platformě, zaměřené zejména na nejnáročnější uživatele, hráče a pracovní stanice ve firmách.

Nová desktopová šestijádra mají nabídnout co nejvyšší výkon a i když je pravděpodobné, že to nebude stačit na procesory Intel Core i7-980, přijde AMD s nižší cenou, díky které by nové Phenomy mohly být zajímavé pro uživatele, kteří nejsou ochotni zaplatit ceny, které požaduje za svoje šestijádra Intel. Více o chystaných procesorech můžete najít v článku Detaily o procesorech Phenom II X6 od AMD unikly na web.