Hlavní navigace

AMD předvedlo své první šestijádrové procesory

27. 2. 2009

Sdílet

Společnost AMD tento týden poprvé veřejně demonstrovala funkční prototypy svých šestijádrových serverových čipů s kódovým označením Istanbul.

Tyto procesory mají nabídnout lepší výkon než dosavadní čtyřjádrové Opterony Shanghai při zachování stejné spotřeby, informoval John Fruehe z AMD. Podle něj bylo cílem při vývoji zachovat i při vyšším počtu jader nejen stejné parametry z hlediska spotřeby, ale také co se týká vyzařování tepla. U procesorů Shanghai se konkrétně spotřeba pohybuje mezi 45 a 105 watty a dodávají se na taktovacích frekvencích od 2,3 do 2,8 GHz.

Servery osazené čipy Istanbul mají nabídnout také lepší paměťovou propustnost a vyšší aplikační výkon ve Windows Serveru 2008. Fruehe také potvrdil, že čipy Istanbul bude možné osadit do stávajících patic pro procesory Shanghai a v jednom serveru bude moci být až osm procesorů, což dohromady dělá 48 jader.

CS24

Tyto nové serverové čipy AMD by měly přijít na trh v druhé polovině letošního roku a budou vyráběné 45nm výrobním procesem. V roce 2010 pak AMD chystá uvést dvanáctijádrové procesory Magny-Cours, které by měly být pravděpodobně spojením dvou šestijader. Hlavní konkurencí pro nové Opterony budou procesory Intelu Nehalem EX, které budou disponovat osmi jádry a mají také nabízet vysoký výkon při nízké spotřebě. Termín jejich uvedení na trh však Intel zatím neupřesnil.

Podle výzkumů však výrobci procesorů při strategii přidávání dalších jader začnou brzy narážet na problém nedostatečné propustnosti paměti, kdy výkon začne s dalšími jádry díky zahlcení místo růstu naopak výrazně klesat. Pro řešení tohoto problému zatím neexistuje uspokojivé řešení a je proto pravděpodobné, že šestnáctijader se již tak brzy nedočkáme...