Hlavní navigace

AMD snižuje ztrátu, stále je však přes 1,5 miliardy

9. 4. 2008

Sdílet

Je za námi další čtvrtletí a jsou tady opět finanční výsledky jednotlivých výrobců hardwaru. Na ty od Intelu si budeme muset ještě pár dní počkat, podívejme se proto mezitím na ostře sledované AMD.

To snižuje ztráty, stále jsou však vysoké.

AMD v prvním čtvrtletí tohoto roku hospodařilo se schodkem lehce nad 1,5 miliardy amerických dolarů, což je oproti předchozímu čtvrtletí méně (1,7 miliardy, ve třetím čtvrtletí 2007 dokonce téměř 2 miliardy), stále je to však velké množství peněz, které bude AMD muset postupně pokrýt.

Paradoxní je, že AMD v poslední době nevydělává moc na svých vlastních procesorech, ale zisk tvoří spíše odkoupená grafická divize ATI s úspěšnou řadou grafických karet ATI Radeon HD3000. Tato situace by se však měla ve druhém čtvrtletí zlepšit, tříjádrové procesory AMD Phenom vypadají velmi slibně (a také samozřejmě konečně dorazila revize B3 čtyřjádrových procesorů řešící TLB bug).

AMD však chce také šetřit. Konkrétně se to projeví tak, že během příštích tří měsíců propustí 10% svých zaměstnanců (cca 1600 lidí). Nakolik se to vše promítne do zisku AMD, to se dozvíme zase za tři měsíce.

- - Tomáš Šulc