Hlavní navigace

AMD Spider - akce roku začíná

14. 11. 2007

Sdílet

Dnes v Polsku začala největší marketingová akce AMD pro novináře z celého světa. AMD na ní v pouhých třech dnech představuje své největší novinky a spoustu dalšího hardwaru.

Posledních několik týdnů je na hardwarové bomby opravdu bohatých. Napřed 29. říjen (október) a s ním nVidia GeForce 8800GT, 12. listopadu (november) představená nová generace procesorů Intel s kódovým označením Penryn a konečně dnes odstartovaná největší akce letošního roku. Alespoň podle AMD se jí stane třídenní marketingová předváděcí akce, která začala v Polsku a AMD na ní představí tři nejočekávanější novinky tohoto roku ze své produkce. Protože se na předváděcí akci nejspíše nedostanete, připravili jsme pro vás krátkou ochutnávku.


Jako první se představí nová rodina čipsetů AMD RD-700 určená pro základní desky se s paticí AM2+. AMD zde představí mainstreamový čipset AMD 780, o něco vybavenější AMD 790X a hlavně nový high-endový čipset vlastní výroby AMD 790FX. Ten by měl mimo jiné disponovat čtyřmi sloty PCI Express 2.0. První základní desky s high-endovým čipsetem jsou již na našem trhu a další na sebe nenechají dlouho čekat.

Druhou očekávanou novinkou AMD jsou nové mikroprocesory. Ty nesou označení Phenom a jedná se o nativně čtyřjádrové procesory postavené na mikroarchitektuře K10. Očekává se od nich, že přinejmenším vyrovnají výkonnostní náskok procesorů Intelu Core 2 Quad, ovšem s ohledem uvedenou 45nm novinku Intel Core 2 Extreme QX9650 to rozhodně nebudou mít lehké. Z hlediska výkonu mohou něco napovědět nedávno uvedené serverové procesory AMD Barcelona, což jsou serverové procesory postavené na architektuře AMD K10.


Nové procesory AMD Phenom X4 budou oficiálně uvedeny 19. listopadu, nicméně masového rozšíření do našich obchodů sedočkáme až s příchodem nového roku.

Třetí novinkou jsou grafické karty ATI Radeon HD 3850 a HD3870. Od těch se očekává opravdu hodně. Je pravděpodobné, že za cenu okolo 5 000 Kč včetně DPH bychom mohli dostat do rukou grafickou kartu, která se svým svým výkonem bude blížit současné jedničce - ATI Radeon HD 2900 XT. Více informací o nových grafických kartách vámn přineseme již zítra.



A co dál? AMD sice bude uvádět tři hlavní produkty, ale připravilo také symbolický bonbónek na konec, který vám můžeme rovněž představit. Oním bonbónkem je platforma nazvaná AMD Spider. Je postavena na všech představovaných komponentech a má být při zachování stejného výkonu v porovnání s konkurencí levnější o několik desítek procent.


Díky AMD Spider totiž bude možné provozovat až čtyři grafické karty ATI v režimu ATI Crossfire X. Výkon takové sestavy zatím nelze přesně specifikovat, ale podle zvolených komponent lze odhadnout, že se bude jednat o velmi výkonné řešení.

Již zítra se těšte na specifikace nových grafických karet ATI Radeon HD řady 3xx0, na 19, listopadu pak pro vás připravíme představení nových mikrorpocesorů a čipových sad.