Hlavní navigace

AMD uvádí čipset AMD 780G

5. 3. 2008

Sdílet

Společnost AMD předvedla svůj nový čipset AMD 780G. Ten je určen pro procesory AMD Phenom a Athlon a má v sobě integrovaný grafický čip s podporou Hybrid Crossfire, obdobu Hybrid SLI od nVidie.

Novinka od AMD podporuje všechny dnes dostupné procesory AMD určené pro socket AM2/AM2+ a operační paměti DDR2, přechod na DDR3 se zatím u AMD nechystá (kvůli integrovanému řadiči pamětí v procesoru to není tak jednoduché).

Jak jsem již řekl v úvodu, AMD 780G má v sobě integrovaný grafický čip Radeon HD3200 s podporou Hybrid Crossfire. To je obdoba Hybrid SLI od nVidie a pouze připomenu, že jde o Crossfire propojení integrované grafické karty a plnohodnotné grafické karty ATI Radeon v PCI Express slotu, kdy ve 3D pomáhá IGP (Integrated Graphics Processor) s renderingem scény, a tím i zvýšit celkový počet snímků za sekundu.
V klidu je k dispozici úsporný režim, kdy se plnohodnotná grafika téměř úplně vypne a o obraz se stará jen integrovaný čip. Z dalších možností Radeonu HD3200 stojí za zmínku podpora akcelerace HD videa, jak je nakonec u nových grafických karet ATI zvykem.

Ostatní specifikace jsou již víceméně tradiční - PCI Express 2.0 x16 slot, 10 USB 2.0, několik SATA 3Gbps portů atd.

Vývoj na 780G postavených desek již oznámili téměř všichni výrobci základních desek, na obrázku vidíte řešení společnosti Gigabyte, která si za desku bude účtovat 76 Euro, což jsou necelé 2000Kč. Podobně by měly stát i desky ostatních výrobců.

- - Tomáš Šulc

CS24