Hlavní navigace

AMD uvede brzy Phenomy II s podporou DDR3

1. 2. 2009

Sdílet

I když společnost AMD původně počítala s tím, že uvede na trh své desktopové procesory Phenom II s podporou pamětí DDR3 až později v tomto roce, nyní překvapivě informovala, že se tak uskuteční již během několika následujících týdnů.

Původně byla důvodem oddálění vypuštění snaha o správné načasování, neboť firma AMD byla přesvědčena, že paměti typu DDR3 nejsou na trhu ještě dostatečně rozšířené a že bude vhodné procesory s jejich podporou uvolnit až později (zhruba v polovině roku 2009), i když jejich vývoj byl pravděpodobně již dokončen. Nyní podle svého mluvčího Johna Taylora firma změnina názor a tvrdí, že uživatelé, kteří chtějí nejvyšší výkon se budou poohlížet po řešení s pamětmi DDR3. Ty dosud nabízely jen procesory Core i7 od Intelu a AMD tak podle Deana McCarrona ze společnosti Mercury Reserach chce díky možnosti využití rychlejších paměti efektivněji konkurovat Intelu v oblasti high-endových deskotpů a serverů. Pro nové procesory pak budou uvedeny desky s paticí AM3.

McCarron tedy tvrdí, že AMD tímto krokem zvýší svoji konkurenceschopnost a to mu může z dlouhodobé perspektivy přinést i finanční benefity, i když v současnosti je hlavním kritériem spíše nabídnutí procesorů s vyšším výkonem (i když je otázkou, do jaké míry rychlejší paměti ovlivní celkový výkon počítače). McCarron však varuje před stále vysokými cenami paměťových modulů DDR3, neboť na začátku ledna stál 1GB paměti DDR3 s frekvencí 1333 MHz 35 dolarů, zatímco srovnatelně velký modul DDR2 vyšel na 12 až 14 dolarů. Nicméně jak se objemy prodejů pamětí DDR3 zvýší, jejich ceny půjdou dolů a stanou se novým standardem, dodává McCarron.

Například firmy jako Asuž ohlásily své základní desky se slotem AM3, které budou určeny pro nové procesory s podporou DDR3. Podle Taylora pak budou paměti DDR3 využívat i další platformy od AMD, jako je serverová platforma Maranello, která má přijít v roce 2010 a bude zahrnovat šestijádrové procesory Sao Paulo a dvanáctijádrové Magny-Cours.