Hlavní navigace

Analytici: Microsoft neměl Nokii kupovat

10. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © IDGNS Boston
Koupě Nokie Microsoftem byla podle analytiků chybou a americká společnost se raději měla zaměřit pouze na to, co opravdu umí – na software.

Microsoft se podle některých analytiků měl zaměřit pouze na Windows Phone, dokud to ještě bez problémů šlo. Namísto toho se softwarový gigant rozhodl proniknout do světa hardwaru a za 5,4 miliardy eur koupit klíčovou divizi Nokie, jež se zabývá výrobou telefonů, spolu s jejím patentovým portfoliem. Podle analytiků se tak Microsoft nyní pravděpodobně stane jediným výrobcem chytrých telefonů, který bude používat Windows Phone.

„Tragickým vyústěním tohoto obchodu je to, že Microsoft by podle mého názoru měl skoncovat s Windows Phone,“ napsal na portálu Stratechery.com nezávislý analytik Ben Thompson. „Válka mobilních operačních systémů již skončila – vyhrály Android a iOS. Microsoft by se proto měl spíše zaměřit na poskytování služeb pro tato zařízení.“

A s Thompsonem souhlasí i ostatní. „Moje první reakce byla podobná jako u jiných expertů: Tímto (koupí Nokie Microsoftem) se nic nemění,“ říká analytik společnosti Enders Analysis Benedict Evans. „Windows Phone selhávají kvůli klasickému začarovanému kruhu: uživatelé si je nekoupí, jelikož je pro ně dostupných pouze velmi málo aplikací, a vývojáře tato platforma nezajímá, jelikož ji vlastní jen málo uživatelů.“ Thompson i Evans poukázali na to, že kvůli akvizici Nokie Microsoftem ostatní společnosti platformu Microsoftu zavrhnou a zaměří se plně na Android. Windows Phone jsou v současné době z 84 % pouze na chytrých telefonech finské společnosti.

„Jen pouhý fakt, že Nokii bude vlastnit Microsoft, nezvýší tržby Windows Phone – respektive spíše je sníží,“ napsal Evans. „Vývojáři nezačnou vytvářet aplikace a uživatelé nezačnou kupovat zařízení. A pro Windows v tabletech tento obchod také nemá žádný smysl.“ Podle analytiků byl Microsoft prakticky přinucen Nokii koupit kvůli jejím špatným finančním výsledkům. Americký softwarový gigant se jednoduše bál toho, že finská korporace selže a stáhne s sebou dolů i Windows Phone. Šéf Microsoftu Steve Ballmer, který minulý měsíc oznámil, že do roka skončí na pozici generálního ředitele, měl při koupi Nokie podporu představenstva Microsoftu i Billa Gatese.

Microsoft nyní podle analytiků riskuje to, že když se pokusí dělat všechno sám (tedy prodávat hardware i software), nepodaří se mu ani jedno. „Microsoft nikdy nebyl hardwarovou společností,“ říká Thompson, „a není důvod myslet si, že se jí stane. Hrozí, že služby typu Office 365, jež by jinak fungovaly na všech platformách, nyní kvůli důrazu Microsoftu na zařízení poběží pouze ve Windows Phone a postupně umřou.“