Hlavní navigace

Android čekají dobré časy, tvrdí Google

19. 4. 2009

Sdílet

I když je přístrojů postavených na mobilní platformě Android zatím jen poskrovnu, CEO Googlu Eric Schmidt je přesvědčen, že tento operační systém čeká opravdu dobrý rok.

Tuto informaci Schmidt oznámil na investorské konferenci, kde Google ohlašoval i hospodářské výsledky za první kvartál letošního roku. Důvodem pro jeho optimismus jsou nově ohlášená partnerství s poskytovateli služeb a také nové produkty, které by měly tuto platformu měly mnohem více zatraktivnit a zviditelnit.

Nová éra Androidu má být spjata nejen se smartphony, pro které byl Android původně vyvinutý, ale hlavně s netbooky, které se staly během loňského roku velmi populární. Někteří výrobci proto již experimentují s využitím Androidu na těchto nejlevnějších přenosných počítačích a to hlavně z vlastní iniciativy, ne z popudu Googlu.

Například tchajwanský Asustek, který je považován za pionýra v oblasti netbooků, údajně pracuje na modelu Eee PC s Androidem a také další tchajwanské společnosti prý vyvíjejí podobné produkty. Dokonce se proslýchá, že svůj netbook s Androidem chystá také společnosti Hewlett-Packard (více informací najdete v článku HP bude možná vyrábět netbooky s Androidem). Android by se tak stal prvním skutečným konkurentem pro Windows XP na netboocích, které podle informací Microsoftu tento trh ovládli – více viz článek Velký obrat: Windows drtivě poráží Linux na netboocích.

I když Microsoft tvrdí, že nebude žádná speciální verze Windows 7 pro netbooky, například Intel očekává, že přece jen bude nějaká takováto odlehčená verze nakonec vypuštěna. Otázkou nyní je, zda Google zvedne tuto rukavici hozenou do ringu a začne rozvíjet svoji mobilní platformu právě směrem k využití na netboocích, o čemž by svědčila Schmidtova slova, neboť je nepravděpodobné, že by si Google nechal takovou příležitost ujít. Určitá vylepšení by měla přinést nová verze Androidu 1.5, kterou Google nedávno představil vývojářům. Více najdete v článku Google představil novou verzi OS Android 1.5.