Hlavní navigace

Angličtina pro začátečníky i pokročilé - SuperMemo 8.3

1. 8. 1998

Sdílet

"Učte se rychle a zapomeňte na zapomínání!" To je vize autorů programu SuperMemo, a jistě také každého, kdo se uč...


"Učte se rychle a zapomeňte na zapomínání!" To je vize autorů programu SuperMemo, a jistě také každého, kdo se učí cizí jazyky. Přinášíme recenzi k nové verzi tohoto programu, pomocí něhož lze za rok zvládnout cca 10 000 slovních spojení.

SuperMemo je univerzální výukové prostředí, založené na metodě učení pomocí optimálních intervalů opakování. Co to znamená? Chcete se naučit například výraz "tymapnitis". Pokud slovo nebudete používat nebo si jej nějakým způsobem nezopakujete, dříve či později jej zapomenete. Otázkou je, kdy by mělo opakování proběhnout. Asi za týden? Ale bude vám jediné opakování stačit? Můžete si dovolit druhé opakování za dva týdny, anebo ještě později? Touto otázkou se nemusíte zabývat, máte-li SuperMemo -- program totiž stanoví intervaly k opakování sám. A vy se můžete plně soustředit jen na to, co se chcete učit.
Výukové položky jsou v programu rozděleny na dvojice otázka - odpověď. Při zkoušení sami ohodnotíte správnost své odpovědi, čímž programu sdělujete, do jaké míry výraz znáte. Program pak určí, kdy máte výraz opakovat, abyste se jej naučili co nejrychleji. Během jednoho až dvou měsíců bude SuperMemo rozumět vaší paměti lépe než vy sami. Zanedlouho si budete pamatovat stovky nových výrazů a slovních spojení, které vám předtím vůbec nešly do hlavy. Běžný student by měl při každodenní půlhodince studia zvládnout za rok kolem 10 000 položek, tedy denně cca 27 nových slovních spojení. Podstatou však je učit se denně, protože při nepravidelném používání ztrácí tato metoda na účinnosti.

Co dostanete

Na 2 CD je slovní zásoba dostatečná pro komunikaci prakticky ve všech oblastech. Na CD 1 je systém Advanced English obsahující 250 tematických okruhů, v nichž je přes 37 000 kvalitně ozvučených výukových položek. Prvých 10 000 položek by vám mělo dopomoci k úspěšnému zvládnutí zkoušek jako jsou FCE (First Certificate in English) a TOEFL (Test of English as a Foreign Language), další položky vás připraví na vyšší jazykové zkoušky.
Na CD 2 najdete přes 3 000 ozvučených gramatických testů a cvičení, jež zahrnují všechny hlavní gramatické jevy - včetně souslednosti časů i neskutečných podmínek. (Kdybych to byl věděl, byl bych tam nechodil.) Dále jsou zde cvičení zaměřená na pravopis a výslovnost i cvičení na porozumění těch nejobtížnějších výrazů. Vždy je k dispozici kontrola správnosti.
Odpovídat můžete zápisem na klávesnici, výběrem z několika možností i nahlas, kdy se nahrajete pomocí mikrofonu. Po zapnutí překladového režimu se u prvých několika tisíc položek bude objevovat český překlad. Tak je použitá slovní zásoba vhodná i pro mírně pokročilé studenty nebo pro falešné začátečníky. Pěkné ukázky programu jsou k dispozici na www.port-home.com/pages/jazyky, demoverze je k¦mání na www.supermemo.com .

Učte se cokoli

Pomocí programu se můžete učit v podstatě cokoli. S nepatrnou námahou si do výuky sami zařadíte například výrazy z cizojazyčné četby nebo z technické literatury. Můžete se učit obchodní angličtinu, odborné výrazy z jakéhokoli oboru anebo kterýkoli jazyk. Připravené výrazy si můžete upravovat, opatřovat je vlastními poznámkami a učit se je v libovolném pořadí. V rámci jedné instalace může s programem pracovat více uživatelů - například všichni členové rodiny.

Co je nového

K provozu vám bude stačit PC 486, 4 MB RAM, Windows 3.1 nebo Windows 95, plná instalace vyžaduje cca 40 MB na disku. Oproti verzi 7.5 se ještě zlepšila metoda stanovení obtížnosti položek. Díky tomu by se měl proces výuky zrychlit o 10 - 40 %. Výukové soubory mohou nyní obsahovat obrázky (bmp, gif, jpg) zvuky (wav, mid, rmi), video (avi) i hypertextové komponenty. Pro doplňování slovní zásoby lze vytvářet a používat různé editační šablony, položky lze členit do hierarchické struktury, a koncipovat tak velmi rozsáhlé vědomostní systémy. Je podporována technika "drag and drop" - například do pěti zobrazených vět je třeba správně přetáhnout pět předložek. Lze psát skripty, pomocí nichž se docilují určité akce (například postupné zobrazování titulků k dialogům z videa). Program je vhodný i k vývoji hypermediálních výukových titulů, a nejen jazykových. I přes tyto možnosti se běžnou práci s programem naučíte za několik minut.

Pro koho?

Není náhodou, že SuperMemo získalo řadu ocenění a že na celém světě je již několik set tisíc uživatelů. Systém je postaven na skutečně solidních vědeckých základech, a přitom vyniká poměrem výkon/cena. SuperMemo je vhodné jak pro úplné začátečníky, tak i pro vysoce pokročilé studenty jazyků. Příjemně překvapeni budou i ti, kdo cizí jazyk ovládají plynně, ale potřebují se rychle naučit speciální odborné výrazivo. Je však třeba připomenout, že dosahované výsledky nejsou zadarmo -- program předpokládá každodenní systematickou práci. Nuže, což se takhle naučit 10 000 slovních spojení za rok? Vždyť by mohla stačit půlhodinka denně!

----------------------
SuperMemo 8.3 - Advanced English
+ rozsah
+ výuka gramatiky
+ možnost libovolně doplňovat slovní zásobu

Cena: 2 089 Kč (s DPH)
K recenzi poskytla firma: EXACT, Neklanova 26, 128 00 Praha 2

Autor článku