Hlavní navigace

Anonymous reagují na tvrzení FBI o jejich likvidaci

27. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © lassedesignen - Fotolia.com
Skupina hackerů Anonymous uvolnila tisíce citlivých údajů jen několik dní po tom, co FBI vydala prohlášení o jejich likvidaci.

Minulý týden Austin Berglas, ředitel kybernetické divize FBI v New Yorku, poskytl rozhovoru novinám Huffington Post. Podle něj vyšetřování FBI vedlo k řadě zatčení mezi členy Anonymous a k omezení jejich činnosti. „Hnutí sice existuje a můžete vidět nějaké jejich příspěvky na Twitteru, ale jeho členy neuslyšíte chlubit se velkými průniky. K žádným nedochází, protože se nám podařilo pacifikovat největší hráče...“

První reakcí na Twitteru, který je jakýmsi hlavním komunikačním kanálem většiny Anonymous, byl smích a řada vtipů, mnoho z nich srovnávalo podobné tvrzení s prohlášením Geroge W. Bushe v roce 2003 o dokončení mise v Iráku, které bylo poněkud předčasné a po kterém teprve došlo v konfliktu k většině úmrtí vojáků i civilistů.

Pro pozorovatele aktivit FBI a hackery nebyl obsah rozhovoru se zvláštním agentem velkým překvapením. Podle Gabrielly Colemanové, antropoložky specializující se na hackerství a aktivismus „Bitva mezi hackery a FBI se táhne velmi dlouho. A zatímco Anonymous se mohou vyjádřit kdykoliv, FBI musela být velmi opatrná a držet se zpátky. Dalo se čekat, že dříve nebo později se někdo z agentury rozhodne vystoupit ze svého zákopu a bude bojovat za její kredit.“

Je pravda, že FBI dosáhla velkých úspěchů, zadržela řadu členů skupin LuizSec a AntiSec, které především v létě 2011 úspěšně útočily na řadu vládních organizací. Ale i přes vlastní prohlášení, že např. LuizSec tvoří pouze sedm členů, bylo jejich podzemní hnutí podstatně rozsáhlejší.

To se ukázalo vzápětí po tom, co noviny přinesly zprávu o úspěších FBI. Anonymous reagovali uveřejněním řady dokumentů s tisící osobních informací o pracovnících vládních agentur, včetně jejich telefonů. Na napadený web nahráli kompletní seznam zaměstnanců Banky federálních rezerv USA. Ta reagovala tvrzením, že tato data jsou zastaralá a pravděpodobně pocházejí z únorového útoku na systémy banky.

To samozřejmě nic nemění na faktu, že banka byla úspěšně napadena a že – stejně jako v jiných případech – se o úniku dat mohou organizace dozvědět mnohem později, pokud vůbec. Pro FBI je to zase poučením, že na vítězný taneček je vždy času dost. Anonymous i jiné skupiny nejsou jednoduše zasažitelné organizace, jejich aktivity jsou diverzifikované a svou pozornost mohou kdykoli zaměřit jinam.

Co se týká dnešní veřejnosti, tu v tomto okamžiku více než síťová bezpečnost pálí lidská práva a ochrana soukromí před aktivitou jistých vládních agentur. A kdybychom si mohli dovolit být ještě trochu více paranoidní, náhlé vítězné výkřiky FBI mohou být jen projevem pokračující snahy Spojených států odvést pozornost od vlastních pochybných aktivit.

Autor článku