Hlavní navigace

Počet uživatelů Mac OS se za poslední dva roky ztrojnásobil

11. 6. 2009

Sdílet

Vývojářská konference společnosti Apple (Worldwide Developer Conference, WWDC), která se v tomto týdnu koná v San Franciscu, není jen ve znamení nově představených přístrojů – a jak se pro mnohé stalo příjemným překvapením – i redukce cen.

Například Phil Schiller, senior vice prezident pro produktový marketing Applu zde během svého vystoupení prezentoval zajímavé údaje o počtu aktivních uživatelů Mac OS X, jejichž počet se v uplynulých dvou letech ztrojnásobil.

Schiller na konferenci prezentoval graf, který zachycoval vývoj počtu uživatelů Mac OS od roku 2002 do roku 2007. Na konci roku 2007 pak tato uživatelská základna čítala 25 milionů uživatelů. V současnosti je to však podle Schillera 75 milionů, což svědčí o obrovském zlomu a nárůstu nových uživatelů. Tento zájem údajně povzbuzuje další firmy v tom, aby svojí strategií následovaly kroky Applu, nicméně podle Schillera je pro jeho firmu příznivé vidět, jak se ostatní snaží jít v jejích stopách a potvrzuje to jeho představu, že jejich strategie je správná. V poslední době se totiž mluví o Applu hlavně v souvislosti se smartphony iPhone či kapesními přehrávači, ale tato čísla mají ilustrovat jeho úspěch i v oblasti běžných počítačů. Nově představený Mac OS X 10.6 nazvaný Snow Leopard, který bude dostupný od září, pak bude mít za cíl udržet nastolený trend a přilákat další nové uživatele.

Podle posledních měření společnosti Net Applications má Mac OS aktuální podíl na trhu operačních systémů 9,81 %, ovšem dominující jsou stále Windows s podílem 87,75 %. Necelé jedno procento (0,99 %) připadá na Linux a o zbytek se dělí všechny další operační systémy. Měření společnosti Net Applications jsou sice prezentována jako celosvětová, ale soustředí se převážně na americký kontinent, takže co se týká situace v ČR, ze jde podíl Mac OS dlouhodobě velmi nízký a pohybuje se na podobné úrovni, jako je tomu např. u Linuxu.

Informace o dalších představených novinkách z konference WWDC najdete v článku Apple představil nový iPhone, Mac OS X 10.6 a inovované MacBooky.