Hlavní navigace

Apple představí iPhone 9, koronaviru navzdory

20. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Apple
Přestože dodavatelské řetězce a výroba je negativně zasažena koronavirovou nákazou, Apple hodlá na konci března představit nový iPhone 9.

Navzdory koronavirové nákaze a jejím dopadům na výrobu a prodeje Apple zatím nehodlá rušit konferenci, na které má na konci března představit nový iPhone 9. Ten by měl jít do prodeje 3. dubna, přičemž začátkem měsíce vyjde i nová verze iOS 13.4. Počítá se rovněž s představením nových modelů iPadů Pro, byť jejich uvedení na trh mohou zbrzdit právě negativní dopady epidemie. Ostatně o nich jsme už na Computerworldu psali. Mimo Čínu však dle Applu poptávka po nových zařízeních zůstává „silná“.

Obecně se počítá s tím, že nový iPhone 9 – někdy též označovaný jako iPhone SE2 – má nahradit iPhone 8. V jeho výbavě se čeká mimo jiné procesor A13, 3 GB RAM, 5,4“ displej (některé zdroje uvádí 4,7“) a dvojí provedení s kapacitou 64 GB, respektive 128 GB. To vše za cenu z těch nižších, začínat má na 399 dolarech (v přepočtu zhruba 9000 korun). Apple údajně zadal výrobu 30 milionů kusů, které mají uspokojit jen letošní poptávku.

Od konference plánované na 31. března se očekává taky představení nových modelů iPadů Pro vybavených rychlejším procesorem a lepším fotoaparátem, nových AirPods a taky novinky pro lokalizaci a sledování polohy věcí, tzv. AirTags. A aby toho nebylo málo, šeptá se i o nových modelech MacBooku Pro a MacBooku Air. Co však zatím není jasné, nakolik všechny tyto záměry ovlivnila právě koronavirová nákaza, v důsledku které někteří čínští dodavatelé omezovali výrobu. Apple tak sice pořád může mít v plánu všechny z produktů představit, je však pravděpodobné, že ne všechny půjdou do prodeje v předpokládaných termínech.

Konferenci plánovanou na 31. března je však třeba vnímat v širším kontextu. Apple má totiž na letošní rok v kalendáři několik dalších zásadních událostí, včetně vývojářské konference WWDC nebo podzimního uvedení prvních 5G iPhonů. V každém případě je evidentní, že letošní rok má být pro Apple jedním z těch zásadnějších a koronavirová epidemie následující obchodní válku mezi USA a Čínou mu příliš do karet nehraje.

Byl pro vás článek přínosný?