Hlavní navigace

Apple se bude podílet na budoucí podobě webu

25. 3. 2007

Sdílet

Společnost Apple se přidala k HTML Working Group, skupině, která je nově vytvořenou částí Worldwide Web Consortium (W3C). W3C je mezinárodní sdružení definující standardy tvorby internetových stránek a návrh nové generace HTML

CS24


Apple také zvyšuje svou aktivitu v dalších pracovních skupinách W3C, ty se podílejí na vývoji jiných standardů a technologií spojených s provozem internetu. Konkrétně do HTML Working Group vstoupili tři z hlavních programátorů podílejících se na vývoji Safari, což je internetový prohlížeč Apple určený pro počítače Mac.

Hlavním posláním v březnu 2007 založené HTML Working Group je navrhnout novou generaci HTML, tedy jazyka, v němž je tvořena naprostá většina internetových stránek. Nová verze HTML musí být zejména zpětně kompatibilní a vycházet ze současných zažitých postupů a požadavků autorů webů. Nové specifikace mají být hotovy do roku 2010.

Skupina je otevřená, takže do ní mohou vstupovat další lidé, například programátoři prohlížečů, webových aplikací a obsahů atd. W3C se při vývoji další verze HTML řídí tím, že tento jazyk vznikl jako sada strukturovaných značek, bez zatěžujících licenčních podmínek, s důrazem na vzájemnou provázanost dokumentů a možnost linkovat z jedné stránky na další libovolné místo. K celosvětovému úspěchu HTML přispěla hlavně jeho jednoduchost a otevřenost.

Konsorcium průběžně tento jazyk vylepšuje a aktualizuje, vydává vyšší specifikace a snaží se o to, aby všechny internetové prohlížeče a autoři internetových stránek tyto standardy respektovaly. Bohužel mnozí pravidla nedodržují, proto se jedny webové stránky zobrazují jinak v různých prohlížečích. Problémy s tím má často Internet Explorer, naopak týmy prohlížečů Opera, Safari a Firefox se snaží co nejvíce standardy dodržovat.

Grafika: Apple, W3C

- - Alexandr Radecký