Hlavní navigace

Aquanox - podvodní dobrodružství

16. 6. 2003

Sdílet

Nechte se pohltit post-katastrofickým světem pod mořskou hladinou a vydejte se do úžasného dobrodružství v roli hlavního hrdiny Emeralda Flinta, pátrajícího po pirátských skupinách, provozujících morbidní genetické experimenty.

Hra odehrávající se v podmořském světě vyšla v Německu poprvé už v roce 1996. Jmenovala se Archimedean Dynasty a díky širokému domácímu trhu se stala kultem. Ostatně, měla k tomu předpoklady. Její prostředí se pro obci počítačové hráčů ukázalo jak vyšité, neboť podobně jako je tomu v případě vesmírných simulátorů, umožňovalo neomezený směr pohybu. Ze stejného důvodu se ukázala i výzvou pro grafiky. A tak se nelze divit tomu, že v roce 2001 se němečtí programátoři rozhodli vydat její oficiální pokračování s názvem Aquanox. To se snaží připoutat k sobě pozornost nejenom výše zmíněnými a prověřenými kvalitami, ale hlavně příběhem, což není mezi akčními simulátory jev zase tak často vídaný. O copak v něm vlastně běží?



Příběh

Určitě budete příjemně překvapeni – Aquanox ani v nejmenším není jen obyčejný simulátor. Jeho lineární sci-fi příběh je skvěle napsaný a navazuje na děj Archimedean Galaxy. Odehrává se ve zlověstném roce 2666 v post-katastrofickém světě pod mořskou hladinou, nazývaným výmluvně Aqua.

Ten je dosud poznamenán předcházející válkou lidí s bionty – tajemnými bytostmi žijícími v extrémních hloubkách, které se však lidskému pokolení, ještě v čase než jste vstoupili do hry, podařilo porazit. Tento fakt ale není žádnou zárukou, že svět Aqua, do kterého připlouváte, je klidný. Skládá se totiž z obchodních zón ovládaných korporacemi a vojenskými frakcemi. Ohrožují ho občanské války i dokonale organizované bandy pirátů Crawlers, kteří nesou největší zodpovědnost za genetické experimenty. Právě po nich a jejich morbidních aktivitách pátrá hlavní postava, za kterou hrajete, Emerald „Dead Eye“ Flint, přítel revoltujícího admirála Coxe a sympatický volnomyšlenkář pracující pro mírumilovnou anarchistickou oblast Tornado Zone.

Svět Aqua je plný intrik. Celá řada postav, které v něm potkáte, nemusí být zdaleka tak přátelská, jak se na první pohled zdá. Zlomovou chvílí je okamžik, kdy se v pučistické laboratoři zvrhne genetický experiment Brainfire a vy jste náhle konfrontování s novými protivníky – mutanty z hlubin. V závěru se dokonce na scéně zjeví i samotní bionti.
Příběh je vyprávěn prostřednictvím animací a také více než 70 NPC, od kterých můžete získávat množství cenných informací. Místy se sice neubráníte pocitu, že pod nánosem slov se adrenalinové tempo hry vytrácí, ale naštěstí je v takovém případě ku pomoci drobný detail: všechny rozhovory se dají odklikat. Na rozdíl od Herbertovy virtuální Duny jste tedy ušetřeni frustrujících flashbacků.

Navíc kvalitní scénář vám případnou „užvaněnost“ bohatě vynahradí. V evropské počítačové hře byste tak dobře zpracovaný příběh stěží pohledali.



Boj

Aquanox se vám bude nejlépe ovládat joystickem. Klasická myš a klávesnice není ideální ani dostačující. Proti obrovské síle či převaze nepřátel neobstojíte bez notné dávky manévrovacího umu, a to i na základní, nejlehčí obtížnosti. Nepůjde však o žádnou bezhlavou střelbu, ale o taktické a manévrovací mise, v nichž máte za úkol pátrat po rozmanitých cílech, bránit objekty či jiné lodě a především bojovat s nepřítelem o rozdílné útočné, obranné či manévrovací kvalitě. Při jednotlivých krátkých misích budete muset pečlivě vážit palebné dispozice svých nepřátel a podle toho vyzbrojovat vlastní loď. Za tímto účelem se vám nabízí různé lasery či smrtící a efektní mortary, určené pro velké cíle. Vyplatí se také investovat do odhlučnění vašich strojů, abyste protivníkovi znesnadnili hledání svého plavidla na jeho sonaru.

Z podmořských lodí je pak na výběr sedm ponorek, které se od sebe odlišují počtem torpéd, účinností obranného mechanismu, akcelerací i rychlostí. Postupem hry si vyděláváte na lepší. Úměrně tomu, jak vzrůstá kvalita vámi ovládané lodě, však stoupá i obtížnost. Zřejmě nebudu zase tak daleko od pravdy, když napíšu, že Aquanox je jednou z nejobtížnějších her současnosti. Někteří hráči Archimedean Dynasty si nicméně stěžují, že ubylo manévrovacích funkcí a že mise jsou primárně zaměřené na boj. Srovnání s „doomovkou“ by ovšem bylo v našem případě zavádějící. Vůči publiku masově rozšířených FPS se Aquanox netváří zrovna přístupně. Hra začíná gradovat, až když se důsledně a efektivně naučíte pracovat - a ne jen podle toho, jak vám přijde pod ruku - se zbraňovým a technickým arzenálem. A to si žádá poměrně zodpovědný, trpělivý přístup. Vývojáři tentokrát zvolili jistý kompromis, v čehož důsledku možná komerční úspěch hry nebude jednoznačný.



Einfach gut!

Aquanox však můžeme rozhodně zařadit k nadprůměrným hrám. Podmořská města jsou nádherná, boje hýří efekty, jsou plné zvratů a překvapení. S tím, jak se vžijete do děje, se vám dostane mnoho informací nejenom o současném světě Aqua, ale také o jeho minulosti, které se věnovala Archimedean Dynasty. Engine tu umožňuje velmi ladné pohyby a charakter hry si nezadá s vesmírnými simulátory v duchu Starlanceru. Vše přitom ovládáte pomocí přehledného displeje, u něhož vám společnost dělá kybersekretářka Sally. Pokud se přenesete přes nikterak zdařilý dabing a považujete se za fanoušky simulátorů, není toho málo, co vám tato hra nabídne. Jakkoliv obtížná, má schopnost vás polapit a z případných frustrací vyvázat plnokrevným a poutavým dějem, který je zárukou toho, že jakmile hru jednou začnete hrát neoustí vás dokud ji nedokončíte.




Výrobce: Massive Development

Vydavatel: FishTank Interactive

Minimální konfigurace: PII 500, 128 MB RAM, HDD 650 MB

Doporučujeme: PIII 800, 256 MB RAM, HDD 700 MB

Multiplayer: ano

Internet: http://www.aquanox.de/e/index.htm

Verdikt: Neobyčejně těžká střílečka v krásné grafice. V důsledku lehké nedotaženosti se sice neřadí mezi elitu, ale zůstává vděčnou jistotou.


Hodnocení: 79 %

Autor článku