Hlavní navigace

Arm chce Qualcommu zrušit licenci umožňující výrobu čipů Snapdragon X Elite

Sdílet

 Autor: Qualcomm
Aktuální oznámení společnosti Arm je předzvěstí blížící se soudní bitvy o energeticky úsporné procesory Snapdragon.

Společnost Arm oznámila Qualcommu, že do šedesáti dnů ukončí jeho licenci na architekturu Arm. Ta Qualcommu umožňuje vyrábět procesorová jádra Oryon, která jsou základem čipu Snapdragon X Elite a počítačů Copilot+.

Qualcomm tuto informaci označil za „další nepodložené hrozby“ a těší se prý na prosincový soud, který má jejich vzájemný spor vyřešit.

Vyvíjíte už podnikové aplikace s pomocí AI nástrojů?

Už na podzim 2022 Arm zažaloval Qualcomm a požadovala, aby soud společnost úředně donutil zničit návrhy čipů vyvinuté společností Nuvia, kterou Qualcomm koupil v předchozím roce ve snaze posílit své vlastní návrhy procesorů založených na technologii Arm. 

Společnost Arm Qualcomm žalovala už na podzim 2022, kdy požadovala, aby ji soud úředně donutil zničit návrhy čipů vyvinuté společností Nuvia. Tu Qualcomm koupil o rok dřív, ve snaze posílit své vlastní návrhy procesorů založených na technologii Arm. Společnost Arm byla přesvědčená, že jí mělo být umožněno tuto transakci schválit, a hned v roce 2023 reagovala zrušením licence právě společnosti Nuvia. Od té doby se žaloba tiše táhne bez jakýchkoli skutečných kroků nebo vyjádření kterékoliv ze stran.

Přidejte si magazín Computerworld mezi své oblíbené zdroje na Google News.

Nyní však přituhuje. Arm totiž navrhuje svá vlastní procesorová jádra, známá jako Cortex, a poskytuje na ně licence společnostem, jako jsou Qualcomm, Mediatek a další. 

Tato licence zůstává v platnosti a Qualcomm mezitím poutá pozornost partnerů, analytiků i médií, jako třeba když na konferenci Snapdragon Summit představil novou generaci jádra Oryon, o němž tvrdí, že je rychlejší než čip Lunar Lake od Intelu.

Aktuální krok společnosti Arm Qualcomm okomentoval prohlášením, v němž ho označil za „zoufalý trik“.

Příští týden začne platit evropská regulace umělé inteligence. Hrozí pokuta až 35 milionů eur Přečtěte si také:

Příští týden začne platit evropská regulace umělé inteligence. Hrozí pokuta až 35 milionů eur

„Ze strany Armu jde o další nepodložené výhrůžky, jejichž cílem je posílit dlouholetého partnera, zasahovat do našich výkonnostně špičkových procesorů a zvyšovat licenční poplatky bez ohledu na široká práva vyplývající z naší licence na architekturu,“ uvedl Qualcomm v textu. 

„Vzhledem k tomu, že se rychle blíží prosincové soudní řízení, je zoufalý trik Armu zřejmě pokusem o jeho narušení a požadavek na ukončení smlouvy je zcela neopodstatněný. Jsme přesvědčeni, že práva Qualcommu vyplývající z dohody se společností Arm budou potvrzena. Protisoutěžní jednání Armu nebude tolerováno.“

ICTS24

Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
0:00/

V současnosti mají obě společnosti stále platnou dohodu, podle které by Qualcomm mohl vyrábět čipy založené na hotových jádrech Cortex. Ukázalo se však, že tato jádra nejsou schopna držet krok s návrhy x86 od společností Intel a AMD.

Jádra Oryon, která jsou srdcem procesoru Snapdragon X Elite, se ukázala jako mnohem konkurenceschopnější a jsou pravděpodobně energeticky nejúspornějším čipem pro PC. Teď jsou ale kvůli postupu společnosti Arm v ohrožení, takže nás čeká už brzy vášnivé vyjednávání, nebo ještě vášnivější bitva u soudu.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.