Hlavní navigace

Artisan CD/DVD Burner 2.19

1. 2. 2006

Sdílet

Licence: freeware Domovská stránka: www.binartisan.com Jak jste z názvu jistě pochopili, Artisan CD/DVD Burner je vy...


Licence: freeware
Domovská stránka: www.binartisan.com

Jak jste z názvu jistě pochopili, Artisan CD/DVD Burner je vypalovací program. Ačkoli se jedná o freeware, zvládá toho celkem dost. Na druhou stranu mu toho ale k dokonalosti rovněž dost chybí, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Podařilo se mi díky němu přijít o cenná data uložená na DVD-RW. Tak nějak jsem čekal, že se před zahájením vlastního vypalování zeptá, jestli chci médium opravdu smazat. Nezeptal...
Každopádně ovšem data, která vypálit měl, vypálil spolehlivě zvolenou rychlostí a bez problémů. Kromě přepisovatelných DVD umí pracovat i s běžnými DVD?R, DVD-RAM a samozřejmě také CD-RW. Hudební CD vypálí i z MP3 nebo WAV souborů, takže pokud si zvyknete na jeho jednoduchost a až příliš velkou samostatnost, nejspíše vás nezklame. Kromě zálohování dat na libovolné médium dokáže zpracovat i image soubory v různých formátech, ukládat pak umí do image typu ISO. V uživatelském rozhraní není kde se ztratit, je však potřebná alespoň základní znalost angličtiny.
Nebýt nemilé zkušenosti, možná bych chválil i více, ale opravdu mi u tohoto programu chybí různá varování, upozornění a alespoň jednoduchý grafický ukazatel zaplněnosti média. Proto bych ho doporučil pouze těm, kteří si jsou vždy jistí tím, co s daty právě provádějí.

DeepBurner 1.7.1

Licence: freeware
Domovská stránka: www.deepburner.com

DeepBurner spatřil světlo světa již před dvěma lety a od té doby se stále vyvíjí. Jeho nejnovější verze se může klidně poměřovat s placenou konkurencí a rozhodně se nebude držet na konci pelotonu. Body k dobru jistě dostane v našich končinách za českou lokalizaci.
Oproti vypalovacímu software od Artisanu je DeepBurner uživatelsky přívětivější a nechá vás nastavit všechny důležité atributy. Při vytváření nové kompilace si nejprve zvolíte, zda budete tvořit datové nebo hudební médium. Druhým krokem je výběr samotných dat. Ve třetím kroku vyberete mechaniku a rychlost vypalování, pokud hodláte pálit na přepisovací médium, můžete ho zde vymazat. Jestliže často vypalujete disky přímo z ima
ge souborů, připravte se na to, že DeepBurner zvládá jenom ISO. Sice se tváří, že si poradí i s ostatními typy, dokonce začne vypalovat, ale při každém takovém pokusu se zasekne a vám zůstane jenom zničené médium. Kromě vypalování, pro něž je stvořen, umí DeepBurner tvořit a tisknout obaly na různé typy médií, má v sobě vestavěné i poměrně pokročilé rozhraní pro tvorbu autorunů (tedy disků, které se po vložení do mechaniky samy spustí).
Rozhraní je založeno na okně prohlížeče, můžete v něm mít rozpracováno několik projektů. Pokud disponujete dostatečně velkou zobrazovací plochou, není problém vytvářet obal jednoho disku a při tom kompilovat a vypalovat jiný. Asi byste měli vědět, že tato freewarová verze nedokáže vypalovat DVD-video a PhotoCD, pro tyto funkce byste si museli zakoupit profesionální verzi.

Sony Ericsson Themes Creator 1.92

Licence: freeware
Domovská stránka: developer.sonyericsson.com

Vy, kteří vlastníte nějaký model mobilního telefonu od společnosti Sony Ericsson, jistě víte, že ve svém mobilním miláčkovi můžete měnit barevná témata. Některá k vám dorazí již z výroby, další je možné najít na internetu a poslední možností, jak přizpůsobit displej mobilu své nátuře nebo náladě, je vytvořit si takové téma sám. Výrobce na takové osoby myslel, a tak vám přináší nejnovější verzi svého Themes Creatoru.
Na první pohled by se snad mohlo zdát, že vytvořit jedinečné téma bude hračka. Opak je však pravdou. Napoprvé doporučuji odpíchnout se od nějakého předpřipraveného tématu. Ono totiž sladit všechna pozadí, popředí, tapety, barvy tlačítek, barvy zvýraznění, textu, rámečků a dalších součástí grafiky není vůbec snadné. Než vytvoříte nějaký přijatelný výsledek, posedíte si u počítače pěkných pár desítek minut. Nastavit lze opravdu i to, co byste při pohledu na displej mobilu vůbec nečekali. K tématu pak patří i vyzváněcí tóny, které jednoduše importujete v některém z formátů podporovaných vaším telefonem. Prostředí je pěkně podle funkcí rozděleno na záložky, z nichž každá sdružuje příbuzné prvky. Každá změna se projeví na náhledovém obrázku, takže hned víte, jestli jsou provedené změny k lepšímu nebo k horšímu.
Nová verze podporuje snad všechny modely SE od legendárního modelu T68i až po nejvybavenější walkman W900, včetně komunikátorů řady P. Takhle nějak si představuji podporu zákazníků jednoho z největších výrobců mobilních telefonů. Kdyby se podobně snažil i ten největší...

DeepRipper 1.1

Licence: freeware
Domovská stránka: www.deepburner.com

DeepRipper je malý prográmek určený k převodu stop hudebního CD do PC pomocí WAV nebo některého z komprimovaných formátů. Nic dalšího vlastně neumí, ale ani se o to nesnaží. Po vložení audio CD do mechaniky si program automaticky načte nalezené stopy. Asi se vám nebudou líbit názvy TrackXY, a tak jednotlivé "tracky" můžete ručně pojmenovat. Stejně tak bude potřeba zadat nějaké hodnoty k položkám autor a album. Pak už se můžete pustit do nastavení formátu a kvality převodu. Na výběr je již zmíněný nekomprimovaný WAV, MP3 či OGG. Co se kvality týče, podporovány jsou datové toky od 32 do 320 kbps včetně variabilního bitrate (VBR). A to je všechno. Po nastavení cesty pro výstupní soubory stačí kliknout na tlačítko Rip a záloha je na světě. Jednoduché, rychlé, bezbolestné. Veškerá práce se odehrává v jednom, maximálně dvou oknech, takže se ani nemáte kde ztratit. I když je program v angličtině, myslím, že se tentokrát bez její znalosti v klidu obejdete.

Audacity 1.2.4

Licence: freeware
Domovská stránka: audacity.sourceforge.net

Audacity je volně dostupný program (open source), který se rychle naučíte ovládat a brzy se stane nepostradatelným pomocníkem při práci se zvukem. Jedná se o zvukový editor a rekordér pro Windows, Mac OS X, GNU/Linux a další operační systémy. Přestože je zdarma, nabízí mnoho profesionálních nástrojů pro úpravu zvuku, pěkně na jednom místě.
Více než cokoli jiného vás asi bude zajímat výčet vlastností této povedené aplikace, tady tedy jsou. Audacity může nahrávat "živý" zvuk z mikrofonu či jiného vnějšího zdroje, digitalizovat nahrávky z páskových kazet, vinylových desek nebo minidisků. Pomocí některých zvukových karet lze dokonce zachytávat streamované audio z internetu. Je možné nahrávat až 16 stop najednou (vyžaduje vícekanálový hardware) a pomocí grafických ukazatelů monitorovat úrovně hlasitosti před, během i po nahrávání. Audacity umožňuje importovat zvukové soubory, libovolně je upravit a kombinovat s jinými soubory nebo novými nahrávkami. Následně je pak možné nahrávky exportovat do různých formátů WAV, AIFF, AU, OGG, MP3. Editace zahrnuje jednoduché operace jako vyjmout, kopírovat, vložit a smazat, neomezený počet kroků zpět nebo míchání neomezeného počtu stop. Pomocí nástroje Kreslení lze určit vlastní vzorkovací body. S vestavěnými efekty si můžete vyhrát do sytosti. Můžete provádět změny ladění bez vlivu na tempo skladby a naopak, odstraňovat statické syčivé, hučivé a jiné rušivé ruchy v pozadí, měnit frekvence pomocí Ekvalizéru, FFT Filtru, můžete využít efekt Zvýraznění basů (Bass Boost) nebo měnit hlasitost pomocí Kompresoru, Zesílení a Normalizace. Co se kvality nahrávání týče, můžete pracovat na vzorcích v kvalitě 16bit, 24bit a 32bit (floating point).
Výše zmíněný výčet rozhodně není konečný, ale rozhodně cosi naznačuje. Audacity má rozhodně velké ambice a nutno říci, že právem.

Panorama Perfect Lite 1.6.2

Licence: freeware
Domovská stránka: www.volny.cz/profipohanka

Panorama Perfect je program pro tvorbu opravdu kvalitních panoramat, a to formou spojování více navazujících fotografií. Ne každý si na procházky nosí stativ, a tak jednoduché "slepení" fotek v nějakém grafickém editoru nemusí být zas tak jednoduché. Pokud nafotíte obrázky jen tak z ruky, nemusejí být všechny stejně exponované, stejně natočené a navíc na sebe asi nebudou přesně navazovat. Proto se Panorama Perfect může hodit každému, kdo má podobné dlouhé fotky rád. Umí totiž obrázky automaticky narovnat (ohnout) tak, aby splňovaly požadavky na panoramatickou fotografii. Aby nebyly viditelné přechody mezi jednotlivými snímky, je možné manuálně upravovat přechodové oblasti. Jednotlivé části výsledného obrazu lze volně deformovat, natáčet a posouvat pro dosažení co nejlepšího výsledku. Pokud jsou jednotlivé snímky jinak osvětlené, je možné tyto chyby upravit manuálně nebo po skončení editace automaticky. Výsledek lze pak podle potřeby oříznout a uložit do některého ze tří formátů TIF, BMP nebo JPG.
Je třeba podotknout, že se jedná o poměrně složitou aplikaci, se kterou si budete muset chvilku hrát, než zjistíte, jak vytvořit opravdu kvalitní panoramatický snímek. Náročnost celé práce ale spočívá na kvalitě nafoceného materiálu. Pro začátek je určitě dobré, pokud ovládáte základy práce s grafikou obecně. Pokud si nebudete vědět rady, určitě si přečtěte krátkou, ale výstižnou dokumentaci, jejíž součástí je i rychlý průvodce tvorbou panoramat. Ten vám stručně vysvětlí, jak v několika krocích vytvořit téměř umělecké dílo.
Verze Lite má oproti plné verzi jistá omezení, z nichž dvě hlavní představuje omezení výšky výsledného obrazu a malý vodotisk v pravém dolním rohu fotografie odkazující na software, ve kterém byla vytvořena.

Feedreader

Licence: freeware
Domovská stránka: www.feedreader.com

Pokud jste rádi včas informováni o dění ve světě, jistě jste již slyšeli o technologii RSS. Těmito kanály mohou až k vám přitékat informace z oblastí, které si sami zvolíte. Stačí znát správnou adresu a vlastnit nějakou RSS čtečku, tedy program, který bude příjem tohoto formátu obstarávat. Pokud vím, tak právě Feedreader byl jedním z prvních a stále se drží na výsluní. Je to díky jeho jednoduchosti a uživatelské přívětivosti. Moc zábavy si při jeho nastavování sice neužijete, ale svoji jedinou funkci plní dokonale.
Pracovní okno Feedreaderu je rozděleno na tři části. V té levé můžete spravovat používané "feedy", tedy stránky, z nichž vám informace chodí. Jejich počet je omezen pouze vaším záběrem zájmů. Můžete se nechat zásobovat zpravodajstvím z domova i ze světa či novinkami z IT, mobilních technologií, automobilového průmyslu, sportu, dokonce některé warez stránky mají své RSS kanály. Další dvě okna už slouží pro zobrazování příchozích informací. Nahoře vidíte titulky zpráv a když na některý z nich kliknete, zobrazí se ve spodním okně přímo internetová stránka s celým článkem. Program sám tedy nic nestahuje a je čistě na vás, jaké stránky si prohlédnete. Obnovovací frekvence lze nastavit v intervalu od pěti minut do 24 hodin, nebo můžete všechny či jednotlivé "feedy" obnovit ručně. Skvělá příležitost, jak být neustále v obraze a nemuset obcházet oblíbené stránky postupně v prohlížeči. Všechno podstatné najdete na jednom místě.