Hlavní navigace

Asus Eee PC bude mít optickou mechaniku. Půjde však stále o netbook?

30. 3. 2009

Sdílet

Výrobce Asus do svých nových modelů přenosných počítačů Eee zabuduje optickou mechanikou, zvětší velikost displeje i pevného disku. Je o něm však stále možné mluvit jako o netbooku?

Taiwanský Asustek Computer hrál vždy významnou roli při definování žánru netbooků. Jeho modely Eee, spolu s konkurenčními mini-notebooky Acer Aspire One či Lenovo Ideapad, se setkali s velkou oblibou především u spotřebitelů ochotných obětovat velikost klávesnice či displeje, s cílem získat menší a lehčí počítač, určený primárně pro surfování po internetu či správu emailů.

Nyní se však Asus rozhodl vydat jinou cestou, v rozporu s tradicí netbooků, a brzy uvede na trh nový model Eee PC s vestavěnou optickou diskovou jednotkou (ODD). Jak poprvé informoval deník DigiTimes, první verze přístroje vybaveného ODD a pojmenovaného jako E1004DN se na pultech obchodů objeví během následujícího měsíce dubna. O měsíc později by ho pak měl následovat model 1008HA. E1004DN bude využívat služeb procesoru Intel Atom N280, čipsetu GN40 a pevného disku o kapacitě 120 GB. O velikosti displeje se Asus zatím nezmínil, ale vzhledem k tomu, že nedávno již oznámil své plány na zastavení výroby 7 a 8,9palcových netbooků, je téměř jistotou, že obrazovka E1004DN bude mít nejméně 10 palců. E1004DN by se měl údajně prodávat v cenovém rozmezí 531 až 590 dolarů, ovšem je velmi pravděpodobné, že výsledná cena bude nižší.

Mají však uživatelé netbooků o optickou mechaniku vůbec zájem? Asus si myslí, že určitě ano, a prý je to dokonce chytrý krok, který Asus oproti konkurenci posune o několik tahů dopředu. Netbooky jsou totiž velmi oblíbené také u lidí cestujících často letadlem, kteří se během letu dívají na DVD filmy. Pro ně tak mají optické mechaniky smysl.

S tím, jak se zvětšují obrazovky netbooků a jsou do nich přidávány stále nové schopnosti, budeme možná brzy potřebovat novou definici žánru. Co je to přesně netbook? Přenosný počítač s obrazovkou, která je, řekněme, menší než 13 palců? Počítač, který používá procesor Atom od Intelu? Notebook za cenu nižší, než 500 dolarů? Nakonec může termín „netbook“ úplně zmizet, stejně jako „LCD displeje.“