Hlavní navigace

Asus začne prodávat Eee PC 901 v ČR již za dva týdny

28. 6. 2008

Sdílet

Společnost Asus oznámila, že nový model jejího populárního netbooku Eee PC 901 by se měl začít na českém trhu prodávat již za dva týdny. Plánovaná cena by se měla pohybovat kolem 10 tisíc Kč.

Společnost Asus oznámila, že nový model jejího populárního netbooku Eee PC 901 by se měl začít na českém trhu prodávat již za dva týdny. Plánovaná cena by se měla pohybovat kolem 10 tisíc Kč.

U nového modelu by se tedy již neměla opakovat situace z konce loňského roku, kdy si pro první modely 7“ Eee PC museli zájemci z ČR jezdit do sousedních zemí.

Nové modely se liší oproti původnímu Eee novým procesorem, kterým je nyní úsporný Intel Atom s frekvencí 1,6 GHz, dále pak větším displejem s úhlopříčkou 8,9“ a rozlišením 1 024 x 600 bodů (ovšem lze používat i 1 024 x 768 buď jako virtuální plochu a nebo komprimovaně) a v neposlední řadě i vyšší kapacitu nové šestičlánkové baterie, která by dle slov výrobce měla vydržet na jedno nabití po celý pracovní den. Standardní výdrž totiž má být 7,5 hodiny a při maximální úspoře dokonce až 10 hodin. Tomu pomáhá i správa napájení označovaná jako Super Hybrid Engine.

Rozměrově se Eee PC 901 podobá svému předchůdci s displejem 7“ a také hmotností 1,1 kg. Používá i osvědčené SSD disky s nižšími energetickými nároky, vyšší odolností proti nárazům a díky nim také systém rychleji bootuje. Nová je také možnost využít internetové úložiště o kapacitě 20 GB například pro účely zálohování dat. Samozřejmostí je podpora Wi-Fi a také Bluetooth.

Verze Eee PC 901 s Windows XP Home a Linuxem by měly stát stejně, neboť první zmíněná bude obsahovat SSD disk o kapacitě 12 GB, zatímco druhá s kapacitou 20 GB, čímž se kompenzuje rozdíl v ceně operačního systému. Co se týká obnovy systému, Asus zatím bude dodávat k Eee PC instalační CD, které lze použít jen s externí USB mechanikou, nicméně uvažuje v budoucnu také o distribuci instalačních souborů na přiložených flash discích.

V blízké době by se na trh měl také dostat další model, Eee PC 1000, který přinese větší klávesnici a úhlopříčku displeje 10“. Jeho cenu a konkrétní termín uvedení na český trh však Asus zatím neupřesnil.
Nenechte si ujít:
Acer Aspire one: Pohled do nitra miniaturního notebooku

MSI uvede levný notebook s procesorem Atom

Ultralevné notebooky za 4000 Kč dorazí brzy na trh, tvrdí Intel

Eee PC s Windows XP získá na atraktivitě

Další levný mininotebook přichází, tentokrát od ECS

Detaily o nízkoenergetických procesorech Atom od Intelu