Hlavní navigace

ATI R700 na Computexu

12. 4. 2008

Sdílet

Několik zahraničních magazínů přišlo s pozoruhodnou informací. Čip ATI R700 je podle nich prý hotov a na Computexu v červnu se dočkáme úplně nové grafické karty, která by svým výkonem měla o 50% překonat současné čipy RV670.

CS24

Papírově (alespoň podle značení) úplně nové generace bychom se tak dočkali přibližně jeden rok po uvedení nepříliš úspěšné a často kritizované R600 (ATI Radeon HD2900XT), kterou koncem minulého roku nahradila evoluce v podobě ATI RV670 (Radeony HD3000). Podle zahraničních magazínů je návrh čipu již hotov a na veletrhu Computex bychom se měli dočkat uvedení nové řady grafických karet.

Celá věc ovšem klade několik otázek. Jaký vlastně RV700 bude? Na to, že by mělo být vydání za dveřmi, o něm víme velmi málo a pravděpodobnost, že AMD uchránilo všechny informace tak dlouho je velmi malá (po pravdě řečeno se to v oblasti GPU ještě nestalo). Ve skutečnosti jen víme, že půjde o DirectX 10.1 čip vyráběný 55nm procesem a spekuluje se o tom, že by mělo jít o dvoujádrový čip (opět nepotvrzená informace).

Pokud by se tak opravdu stalo, mohlo by to pro nVidii znamenat velký problém, ačkoliv i GT200 od nVidie by měl být ve fázi dokončování (ale v červnu se jej jistě nedočkáme). Nechme se však překvapit, vypadá to totiž, že následující týdny budou opravdu zajímavé.

- - Tomáš Šulc