Hlavní navigace

ATI Radeon HD 3870 X2

9. 4. 2008

Sdílet

Radeon HD 3870 X2 je kartou, která jak svou cenou, tak i předpokládaným výkonem spadá do kategorie high-end karet. Toho však není dosaženo novým výkonnějším GPU, nýbrž použitím dvou současných a ověřených GPU RV670 na jednom tištěném spoji.

Že už jste o podobné koncepci slyšeli? Ano, určitě jste v minulosti zaregistrovali model nVidia GeForce 7950 GX2. Zpět ale k testovanému Radeonu – grafická karta je tedy složena ze dvou GPU, disponuje i dvojnásobkem paměti GDDR3, která je připojena na 256bitovou paměťovou sběrnici. Pracovní frekvence GPU činí 825 MHz, což o 50 MHz překonává model HD 3870, maximálnímu výkonu tak brání nižší frekvence pamětí. Všechny další benefity jádra RV670 samozřejmě zůstávají a nemá smysl je vyjmenovávat. Zaměříme se proto raději na provedení karty SapphireTech, kterou jsme měli k dispozici – její váha těsně přesahuje jeden kilogram a z velké části za to může masivní dvouslotový chladič. Pracovní teplota v klidu se pohybovala v dobře větrané skříni okolo 62 °C, při plném zatížení se však vyšplhala na až k hranici 80 °C. Samotný ventilátor karty je svým výkonem dostatečný, o jeho provozu se uživatel dozví pouze při spuštění počítače a pak při dlouhém hraní, kdy karta začíná být středně hlučná. Ovšem při porovnání s generací Radeon X800/X1900 jde stále o málo hlučný provoz. O napájení se starají dva konektory – šesti- a osmipinový, přičemž při běžném provozu lze VGA provozovat s dvěma šestipinovými kabely (osmipinový je potřeba pouze při přetaktování).


Dostáváme se k výkonu grafické karty – asi nejzajímavější informaci, na kterou jistě čekáte. Radeon HD 3870 X2 se dá v klidu označit za jednu z nejvýkonnějších VGA karet současnosti. Proč nemůžeme tento model označit jako nejvýkonnější řešení na trhu? Jednoduše proto, že HD 3870 X2 používá dva grafické procesory a k jejich plnému výkonu musí být každá aplikace optimalizována pro běh na více GPU. Z konkurenční výhody se tak může lehce stát nevýhoda. Při našich testech prováděných s ovladači ATI Catalyst 8.2 karta excelovala ve vysokých rozlišeních nad 1 600 x 1 200 a v hrách pod DirectX 9.0c – zde byly výsledky jednoznačně lepší než u konkurenční nVidia GeForce 8800 Ultra. U DirectX 10 her to pak bylo zhruba půl na půl – v některých vedla GeForce 8800 Ultra, v některých vedla HD 3870 X2. A právě v tuto chvíli se do souboje o zákazníka přidává další pádný argument, proč si pořídit HD 3870 X2 – a tím je pořizovací cena. Při pohledu do českých e-shopů zjišťujeme, že až na výjimky není nikde skladem jediná karta GeForce 8800 Ultra, a když, tak za cenu přesahující 15 000 Kč včetně DPH. Námi recenzovaný Sapphire HD 3870 X2 je k dispozici za částku nižší než 10 000 Kč včetně DPH a je běžně k dostání.



Poslední odstavec jsme si vyhradili nikoli ke zhodnocení produktu, ale k jeho kritice. Bohužel není všechno tak růžové (v případě AMD zelené), jak se může zdát. U mnoha her jsou ovladače teprve ve stádiu vývoje, takže plný výkon lze očekávat až za několik měsíců, u her starších více než rok čekejte podporu pouze nepatrnou. Stejně tak se netěšte, že byste si koupili dvě tyto karty a zapojili je v CrossFire X čítajícím čtyři grafická jádra – aktuální ovladače 8.2 to neumožňují. Pro „výkonu a Radeonu HD 3870 X2“ chtivé hráče zřejmě bude největším problémem hardwarová kompatibilita – v prvních dnech od uvedení se totiž ukázalo, že nejlepším společníkem této kartě jsou buď čipsety od AMD, nebo čipset konkurenční společnosti nVidia nForce 680i/780i pro mikroprocesory Intel. Na čipsetech Intel totiž tato karta s velkou pravděpodobností nepoběží a je nutné počkat na update BIOSu motherboardu, který by tuto ošemetnou situaci vyřešil (kromě modelů Intel 915G a 925X). Nicméně abychom AMD nekřivdili, musíme podotknout, že pokud motherboard disponuje dvěma PCI-Express x16 sloty, karta bez problémů naběhla v sekundárním slotu (i když v primárním neběžela). Alespoň takto to probíhalo u naší referenční desky ABIT IX38 Quad-GT. Takže i na Intel čipsetech lze tuto kartu rozchodit bez aplikovaného patche v BIOSu.

Verdikt



ATI Radeon HD 3870 X2 je kontroverzní kus hardwaru, který má i přes obtíže způsobené prvotní nekompatibilitou a nedotaženými ovladači šanci stát se výkonnostním králem, na což ATI (respektive AMD) již přes rok netrpělivě čeká. Pokud využijete vyšší rozlišení, neholdujete maximálnímu vyhlazování a jste ochotni zkoušet nejnovější beta-ovladače, tak vám tato grafická karta přinese ten nejvyšší možný výkon. Ten lze popřípadě zvednout ještě mírným zvýšením pracovních frekvencí GPU a MEM, nicméně velký prostor pro vyšší frekvence referenční chlazení nedává. I přes popsané obtíže jsme se rozhodli udělit grafické kartě SapphireTech Radeon HD 3870 X2 ocenění TOP Produkt, neboť jsme si ověřili, že toto řešení funguje a je schopné podat výkony, které výrobce garantuje.

- - Petr Matuška

CS24