Hlavní navigace

Battle Mages - v moci magie

5. 6. 2003

Sdílet

Vstupte do fantastického světa magie a nechte se unášet na křídlech chystaného mixu RTS a RPG Battle Mages od ruských vývojářů z Targemu. V roli mladého absolventa Říšské školy bojových mágů budete zachraňovat svět před útočícím zlem.

Vytvořit kvalitní počítačovou hru a dostat ji na přední příčky žebříčků není nic jednoduchého. Mix RTS a RPG Battle Mages ze studia ruských vývojářů Targem začal vznikat na jaře roku 2001 v rukou pěti nadšenců, kteří po roce dřiny vytvořili vlastní engine. Nyní na tomto nadějném projektu pracuje již 15 profesionálů, a pokud vše půjde podle plánu, plná verze by měla být k dispozici v posledním čtvrtletí tohoto roku. A že se máme na co se těšit, nemusím nijak zvlášť zdůrazňovat.



Přestože jde především o realtimovou strategii, autoři si dali záležet i na příběhu, pomocí kterého chtějí hráče co možná nejvíce vtáhnout do světa, jehož budoucnost bude po zakoupení hry ležet v jejich rukou. Osud pohádkové říše, zmítající se pod útoky všudypřítomného zla, budete mít na starosti v roli jednoho z absolventů Říšské školy bojových mágů. Ještě nedávno si však lidé, trpaslíci a elfové užívali zaslouženého míru. To vše díky magickému Krystalu, umístěném kdesi ve středu země a ochraňujícím obyvatele před útoky chaosu, zuřícím za aurou tohoto mocného artefaktu. Snad vlivem náhody či dávného proroctví jednoho dne přišel na svět ďábelský čaroděj, kterému se klidné dny příliš nezamlouvaly, a začal spřádat plán na zničení Krystalu. Když pak ochranná aura zmizela a síly zla si našly své mučedníky, zbyly jen oči pro pláč.



Mezi nejoblíbenějšími hrami tvůrců z Targemu nalezneme válečnou strategii Warhammer: Dark Omen, sérii tahových strategií Heroes of Might and Magic a realtimových strategií Warcraft. Autoři se nechávají slyšet, že se při tvorbě Battle Mages inspirovali právě těmito tituly, vybrali z nich to nejlepší a vdechli život hře, která se na první pohled velmi podobá sérii Myth. Stejně jako v tomto třídílném klenotu se totiž ani v Battle Mages nedočkáte těžby surovin a budování základny - hlavním prvkem bude totiž boj v úchvatném 3D prostředí. Na začátku hry budete mít pouze několik bojovníků, ale postupem času se vaše řady rozšíří. O různé druhy jednotek rozhodně nebude nouze, neboť během rozsáhlé, avšak lineární kampaně narazíte na příslušníky pěti hratelných ras. Podle vašeho chování a předešlých činů tak budete vybírat mezi lidmi, gobliny, elfy, orky a dokonce i nemrtvými. I v dnešní době pak překvapí, že svět Battle Mages se vyvíjí na základě vašich činů. Vesničané i přes veškeré trable pracují na polích, stavějí domy a na vlastní pěst se brání útokům krvelačných monster. Jakmile jim však vstoupíte do života a pomůžete jim nebo je naopak necháte ve štychu, budou si vás pamatovat. Zdali vám vyjdou vstříc, prozradí lokaci magického předmětu, dočasně posílí vaše řady či se vám postaví na odpor, záleží pouze a jen na vašem chování.



Samotné boje mají vliv na vývoj hlavního hrdiny i veškerých jednotek, lišících se vzhledem, vlastnostmi a schopnostmi. RPG prvky stále častěji zpestřují různé herní žánry a budete se s nimi tedy potýkat i zde. Tento fakt ovšem považuji za veliké plus, neboť sledování vycvičené armády v akci patří mezi nejkrásnější zážitky. Velký důraz je též kladen na vývoj hlavního hrdiny, který se může buď vydat cestou bojovníka, nebo se upsat magii. Ještě větší specializaci dále napomůže zhruba 50 artefaktů v podobě magických zbraní, brnění a dalších zajímavých předmětů. Jistě si tedy dokážete představit, jak mohou vypadat multiplayerové souboje až čtyř mágů přes místní síť.



Co se audiovizuálního zpracování týče, ani zde autoři neponechali nic náhodě. Slibují famózní magické efekty a detailní zpracování všech postav i prostředí. Nebude chybět kvalitní dynamický hudební doprovod v podobě různých skladeb pro jednotlivé rasy. Pokud tedy autoři dokáží splnit všechny sliby na jedničku, budeme mít na konci roku o kvalitní zábavu postaráno.

Autor článku