Hlavní navigace

Battlefield 1943 - zábavná střílečka z 2. světové pro všechny

4. 4. 2009

Sdílet

Pokud se vám předchozí díly slavné multiplayerové série Battlefield zdály příliš složité, s Battlefield 1943 dostanete jedinečnou šanci, jak do tohoto akčního světa nastoupit.

Série akčních her Battlefield se za poslední roky velmi rozrostla. Po vypuštění první vlašťovky jménem Battlefield 1942 se s pokračováním této multiplayerové akce rozthl doslova pytel. Nejprve přišel Battlefield Vietnam, pak Battlefield 2 a dokonce sci-fi Battlefield 2142. A aby toho nebylo málo, vydala se série také na konzole v podobě spíše singleplayerového Battlefield: Bad Company. Nějakou dobu bylo ticho po pěšině, ale Electronic Arts se nakonec přihlásilo s další dávkou battlefieldích emocí. Ovšem takovou, jakou jsme rozhodně nečekali. Kromě druhého dílu Battlefield: Bad Company, jenž by měl premiérově vyjít kromě konzolí také na PC, se dočkáme hry pojmenované Battlefield 1943. Pokud se však domníváte, že jde o přímého pokračovatele hlavní série, jste na omylu. Tato akce je cílena na poněkud odlišné publikum.



Ubírá se směrem, jenž Electronic Arts vytyčilo u řady svých sérií - namátkou jmenujme Need for Speed. A to směrem vstříc takzvaným „casual", tedy příležitostným hráčům. Ti nemají čas na to, aby se pozvolna zapracovávali do multiplayerové taktiky, jež panovala v předchozích dílech. Zdejší kolbiště navíc ovládli velmi kvalitní hráči, kteří nováčkům nedávají prakticky žádnou šanci obstát. A to samozřejmě zmenšuje okruh potenciálních zákazníků. Takže Battlefield 1943 jde přesně proti tomuto trendu. Zároveň však není radno si ho plést s Battlefield Heroes, což je titul ještě více „casual", jenž bude dostupný zdarma a financovat by se měl prostřednictvím reklam a mikroplateb (například za nové předměty apod.). Navíc poběží rovnou v internetovém prohlížeči. To Battlefield 1943 bude přece jen o něco tradičnější. V podstatě zachová koncept Battlefieldu, akorát ho zjednoduší.

 


Částečně se dokonce jedná o remake slavného předchůdce Battlefield 1942. Autoři si totiž vypůjčili trojici nejoblíbenějších multiplayerových map právě z něj. Jedná se o Wake Island, Iwo Jima a Guadalcanal. Právě tyto mapy byly hráči nejpreferovanější a vždy na nich bylo rušno. Samozřejmě nepůjde jen o jejich prostou přestavbu, ale také moderní úpravu. Jenom tři mapy? Není to málo, ptáte se možná. Inu, na první pohled to málo je. Ovšem na druhou stranu - hra se bude prodávat za sníženou cenu, a to přes platformy digitální distribuce, jako je například Steam. Cena první verze se bude pohybovat někde kolem dvaceti dolarů, takže zhruba čtyř set korun. A pokud Battlefield 1943 potká úspěch, mohou se hráči těšit na postupné rozšiřování obsahu. Přibudou tak i další mapy. Za ty si ale budete muset připlatit, stejně jako za další obsahové balíčky.

 


Obdobná redukce nás čeká v oblasti tříd postav. Ty už se ale s velkou pravděpodobností po vydání rozšiřovat nebudou. Budete se tak muset spokojit s trojicí povolání: obyčejným pěšákem vybaveným silným samopalem, raketometčíkem a inženýrem, jenž s sebou bude mít pochopitelně dynamit. Hrát se bude pouze online, takže možnost pořádání LAN party s touto hrou odpadá. Zamrzí také nepřítomnost botů s umělou inteligencí. Přece jen - jako trénink by se hodili. Koncept hry zůstane - jak už bylo řečeno - zachován. To znamená, že hráči rozdělení do dvou týmů budou zabírat strategická stanoviště a ubírat tak cenné bodíky nepříteli. Chybět by neměla ani vozidla či letouny, ovšem netěšte se na ně v takové míře, jako v předchozích dílech.

 


Také grafické zpracování dozná určitých zjednodušení, aby hru bylo možné provozovat na co nejširším spektru počítačových sestav. Pokud jste se tak těšili na plnohodnotné pokračování série, pravděpodobně budete zklamáni, protože tohle opravdu nebude nic moc pro veterány série se stovkami nahraných hodin. Na druhou stranu, pro začátečníky, které dosavadní komunita kolem Battlefieldu nikdy nevzala kolem sebe, jednoduše proto, že hře nechtěli věnovat tolik času, by měli být spokojeni, že si konečně užijí dobře vyvážené válečné akce, byť poněkud osekané.


CS24