Hlavní navigace

Battlestations: Midway

24. 5. 2007

Sdílet

Druhá světová válka neprobíhala pouze u Stalingradu nebo na jiných suchozemských bojištích. Krvavé střety se vedly taktéž na mořské hladině a pod ní. Vojáci ze základny Pearl Harbor by mohli vyprávět.

Druhá světová válka neprobíhala pouze u Stalingradu nebo jiných suchozemských bojištích. Krvavé střety se vedly taktéž na mořské hladině a pod ní. Vojáci ze základny Pearl Harbor by mohli vyprávět.



Jedním z takových vojáků je i mladý poručík Henry Wolker – hlavní hrdina akčně laděného simulátoru Battlestations: Midway. Jeho příběh začíná v roce 1941 příjezdem na zmiňovanou americkou základnu a mapuje historické událostí od drtivého japonského útoku až po vítězství Američanů v námořní bitvě o atol Midway. Herní kampaň vás v jedenácti misích postupně nechá pilotovat nebo kormidlovat takřka všechny zúčastněné stroje námořních bitev, takže se s hlavním hrdinou vypracujete od řízení motorového člunu přes pilotování stíhaček až po velení na obřích letadlových lodích. Mise jsou provázány filmovými videi a doplněny o množství historických informací. Bohužel jednotlivé mise jsou dosti krátké, takže celou kampaň s klidem dohrajete za nějakých pět hodin a navíc často připomínají spíš vyučování dějepisu než herní akci, což jim ubírá jakýkoliv spád a napětí.



Od bojového nasazení nečekejte žádné věrné simulování chování dobových strojů, ale akčně laděnou arkádu, v níž je ovládání zjednodušeno na minimum. S jistým realistickým chováním však naštěstí počítat musíte, což vede k rychlému taktickému plánování přímo na bojišti. Řízení ponorky například vyžaduje pravidelné vynořování pro načerpání kyslíku nebo útok na ostatní plavidla pouze z periskopové hladiny. Při pilotování stíhaček nepočítejte s tím, že byste kulometem nějak výrazně poškodili velký křižník, ale můžete se pokusit trefit třeba palivové nádrže menších transportérů a tím je poslat k čertu. Herní model poškozování různých zón navíc vyžaduje, abyste při velení na lodích občas vyslali opravářskou četu, která může některé menší rány zacelit.



Kromě bitevní vřavy obsahuje hra také strategickou část, v níž musíte plánovat boj v globálnějším pohledu. Zde přesouváte bojové jednotky po bitevní mapě a ze základen vypouštíte omezený počet formací různých válečných strojů. Nejzábavnější částí Battlestations: Midway je však hra více hráčů, v níž odpadají slabiny umělé inteligence a lze v ní na devíti mapách bojovat jak v řadách Američanů, tak i Japonců.



CS24

Libor Vacata

Hodnocení: 7,0
Žánr: mix akce a strategie
Výrobce: Mithis Games
Vydavatel: Eidos Interactive
Distributor pro ČR: Cenega Czech
Lokalizace: manuál
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano
Internet: www.battlestations.net

Autor článku