Hlavní navigace

Bezpečná síť v bledě modrém

1. 12. 2006

Sdílet

CA Internet Security Suite 2007 krok správným směrem Internetová ochrana z dílny Computer Associates se na našem ...


CA Internet Security Suite 2007 krok správným směrem


Internetová ochrana z dílny Computer Associates se na našem redakčním stole rozhodně neobjevuje poprvé. Právě proto, že některé dřívější verze jsme již měli možnost vyzkoušet, můžeme po průzkumu aktuální verze prohlásit, že se výrazně vyvíjí správným směrem. Ale pojďme pěkně po pořádku.
V první řadě je potřeba zdůraznit, že balík, složený z několika komponent pro boj proti nevyžádané poště, škodlivému softwaru a pro ochranu síťové komunikace, působí již při instalaci chvályhodně kompaktním a jednolitým dojmem. Zavedení na Windows XP nečinilo vážnější problémy, což nebylo dříve vždy pravidlem. Počítač uživatele byl připojen k internetu, a proto úvodní aktualizace proběhly vzorně, stejně jako okamžité spuštění nejdůležitější ochrany. Podobně jednolitým dojmem jako instalace pak působí i ústřední grafické uživatelské rozhraní CA Security Center s potřebným "rozcestím" pro podrobné nastavení všech vlastností produktu.
Klíčovým prvkem ochrany síťových připojení je jistě osobní firewall. I zde je patrné, že výchozí nastavení nebylo ponecháno náhodě úroveň kontroly síťového provozu je "naladěna" na možné maximum a povoleny jsou pouze protokoly, o jejichž nezbytnosti není pochyb. Ve vstupním stavu je tedy počítač konfigurován jako "neviditelný" z vnější sítě. Na své si rozhodně přijdou zájemci o podrobné nastavení této brány, neboť fantazii se při tvorbě expertních síťových pravidel meze příliš nekladou. Základní logika ovládání je jinak postavena na dnes již běžně využívané koncepci ochrany "přes aplikace" uživatel je vyzván k potvrzení oprávněnosti aktivit i při odchozím připojení a nadále může jednotlivé programy příslušně omezovat. Dalšími sympatickými vlastnostmi bylo jednoduché zálohování konfigurace firewallu či kontrola příloh e-mailů.
Další součástí balíku je antispamový nástroj, a dlužno říci, že i zde je počátek spolupráce příjemný. Program bez problémů rozpoznal naši konfiguraci poštovního klienta (Outlook Express), zapojil se do práce spolu s úvodním vysvětlením a v první vlně předložil podezřelé zprávy, podle nichž se učil rozpoznávání. Opět platí, že výchozí algoritmus je poměrně spolehlivý a použitelný. A chcete-li proces učení ještě vylepšit, máte k dispozici funkce jako "tento adresář je plný prověřených zpráv, tento je naopak hromadou braku...". Ukážete, a je hotovo! Stala se chyba? Vše zapomenuto, jedeme od začátku! Opravdu dobře zpracovaná koncepce.
Protože nemůže chybět antivirus, podotkněme, že není nijak odbytou součástí této rodinky. V první řadě nabízí silná výchozí nastavení pokročilá kontrola pomocí heuristické analýzy, automatický sken celého počítače je proveden ihned první noc a dále je pečlivě plánován. Na druhou stranu, tato součást balíku poskytuje méně možností k pokročilým nastavením, což je zřejmě součástí zamýšlené koncepce: "pracuj bez zbytečných zásahů". Upřímně řečeno, alespoň pokročilejší plánování různých pravidelných skenů by se hodilo.
Poslední přichází na řadu antispyware a v tomto případě to tvůrci s minimalizací ovládacích možností možná trochu přehnali. Není totiž prakticky vůbec možné definovat, co bude kontrolováno a jaký typ hrozeb bude eliminován. Instantní řešení v pravém smyslu slova, kromě plánování pravidelné kontroly téměř nic dalšího. Navíc nebyl po instalaci zapnout skener, pracující na pozadí Security Center na toto samozřejmě poukázal, ale aktivní tato funkce být mohla.
Na závěr ještě pár poznámek: zkusili jsme zpočátku instalovaný balík mučit na stroji s pouhými 128 MB operační paměti, obzvláště úvodní kontrola e-mailů narážela na značné potíže. Po upgradu na 512 MB vše běželo lépe, ale úvodní nápor při kontrole poštovní schránky byl stále velkou zátěží. Jinými slovy, zaveďte tento aplikační balík někdy večer před spaním.

CA Internet Security Suite 2007

nastavení firewallu
učení antispamu
uživatelské rozhraní
automatické aktualizace
příliš instantní antispyware
plánování kontrol u antiviru
nárazová zátěž operačního systému
K recenzi poskytla firma: CA
www.ca.com
Cena: 70 USD

Autor článku