Hlavní navigace

Black & White 2

11. 12. 2005

Sdílet

Další božská hra od Petera Molyneuxe a jeho božského týmu Lionhead Studios. Je hezčí, strategičtější a nabízí spoustu novinek a vylepšení. Pokud vás nudil utahaný předchozí díl, nenechte si aktuální pokračování ujít. Rozhodně nebudete litovat!
Věčný boj dobra a zla se vrací pod taktovku počítačových hráčů. Rozehrajte koncert svého božství v pokračování originální realtimové strategie.

Z poezie v pražském metru víme, že náš bůh dřepí u okna, vaří bramboračku a stěžuje si na těžký úděl. Ale řecký bůh žije úplně jinak! Ten má plné ruce práce, aby své ovečky vysekal z nejhoršího. Ostatně takový osud mu určil tým Lionhead Studios, jenž hráčům servíruje pokračování božské strategie Black & White. První díl se objevil v dubnu 2001 a způsobil pěkný poprask. Někteří se ve hře ztráceli a již od začátku ji zatracovali, jiní se nechali unést její originalitou a nevídaným grafickým zpracováním. Aktuální Black & White 2 má být samozřejmě lepší, hezčí, a jak se říká - kdyby to šlo, chodila by za vás i do práce. Už jsme si zkrátka zvykli na to, že vývojáři naslibují hory doly a občas se jim nedá věřit ani nos mezi očima. Když však promluví Peter Molyneux, můžete mu věřit, že s většinou těch úžasně vypadajících serepetiček se ve hře skutečně setkáte. Pojďte tedy společně s námi drze nahlédnout do života starověkých Řeků a podejte jim pomocnou ruku. Po více než čtyřech letech si znovu vyzkoušejte, jaké to je stát se bohem. Ochutnejte moc nad životem i smrtí svých vašich uctívačů a opijte se pravým virtuálním božstvím.



Hned na začátku si bohužel musíme postěžovat na nedostatek, který se v dnešní době v případě strategií rozhodně neodpouští – ve hře naleznete pouze singleplayer . Co naplat, že autoři podporu multiplayeru slibují v podobě mohutného patche nebo datadisku, který hru dříve či později obohatí. Vynikající boje s ostatními bohy z celého světa by byly vítaným zpestřením hry a rozhodně by výsledné hodnocení posunuly o několik stupínků výše. Ovšem nestalo se a na triku máte pouze Řeky a jejich boj s krutými Aztéky. Kampaň navíc není nikterak dlouhá a při troše šikovnosti ji dotáhnete do konce za pár dní usilovného hraní. Nutno však podotknout, že se skvěle pobavíte, a pokud si hru budete chtít opravdu vychutnat, vydrží vám o poznání déle. Nabízí totiž spoustu možností, které při prvním tažení rozhodně nevyzkoušíte.



Po spuštění budete svědky svého probuzení - probuzení boha. Stejně jako v prvním dílu zhlédnete abstraktní úvodní animaci a skončíte na neznámém ostrově ve společnosti starých známých: obtloustlého ďáblíka se zakrnělými křidélky a moudrého bůžka. Netřeba jistě zdůrazňovat, kdo z této povedené dvojice vás povede k dobru a jaký filuta vás naopak bude pokoušet. S rádci si během hry užijete spoustu legrace a mnohdy vás svým chováním i překvapí. Neustále se pošťuchují, zesměšňují a provádějí různé vylomeniny. Dobrácký stařeček je přece jen zdrženlivější, stydí se mluvit o rozmnožování lidí a často jen s hrůzou sleduje, co předvádí kolega. Rohatý rudokožec si naopak nebere servítky, s radostí předvádí směšné kopulační pohyby a otírá své pekelné půlky o dědkův bělostný vous.



Prvním úkolem je výběr zvířete. V Black & White 2 se opět setkáte s několika přerostlými chlupatými bytostmi, jež se stanou vašimi neocenitelnými pomocníky. K dispozici máte opici, lva, vlka a krávu. Jakmile si zvolíte svého oblíbence, vrhnete se na tutoriál, ve kterém se naučíte pohybovat po mapě a ovládat kameru. Základní výuku bohužel nelze přeskočit, což vám poprvé sice ani neotráví, ale znovu se do ní už moc vesele nepohrnete. Zjistíte také, že stříbrné svitky skrývají vedlejší úkoly, jež jsou vítaným zpestřením hry.



Výuka pokračuje postupně i na dalších mapách, dokud si nevštípíte základní principy božství. Black & White 2 se díky spoustě nových prvků a vylepšení hraje mnohem lépe než předchozí díl a naštěstí neupadá do takového stereotypu. Hru lze ovládat pouze pomocí myši a interface je doslova revoluční, prostý složitých strategických tabulek. Během kampaně se dostanete do několika rozdílných lokací, kde změříte síly s Nory, Japonci a Aztéky. Přestože vám scénáře zaberou mnohem více času než v klasických realtimových strategiích, mohli jich autoři vymyslet klidně dvakrát více. V tomhle hra sází na různé herní styly, jež máte k dispozici. Budete dobří, zlí nebo neutrální? Neutrální styl připomíná jakousi kombinaci obou herních stylů, což se na první pohled zdá nejvýhodnější. Brzy však poznáte, že tomu tak rozhodně není.



Vývojáři se poučili z předchozích chyb, vyslechli široké hráčské publikum a dovedli informační část Black & White 2 k dokonalosti. Veškeré akce probíhají v reálném čase, oštemplovány nálepkou GOOD (dobro) nebo EVIL (zlo), a tak máte dokonalý přehled, na jakou misku božských vah přidáváte své závažíčko. Velký pokrok nastal i ve vývoji a ovládání gigantického zvířete, jemuž se nad hlavou tvoří bubliny s různými otázkami. A na vás zůstane, abyste mu starým známým mazlením nebo fackováním vštípili základní vzorce chování, jež se v průběhu hry dále takřka nemění. Chcete, aby pojídal vesničany, kálel na budovy, hrál si s voodoo panenkou, posiloval se stromy a terorizoval nepřátele? Zvíře ale může být i velice užitečné! Dokáže sbírat suroviny, budovat stavby, bavit lidi a hrát si s nimi nebo pomáhat v boji. K udávání rozkazů využijete pěti různobarevných vodítek: Free Will (bez omezení), Entertainer (bavič), Gatherer (sběrač), Builder (stavitel) a Soldier (voják). Ale pozor, čím déle zvíře nutíte vykonávat jednu ze specializací, tím více ztrácí vlastní vůli a stává se z něj stroj.



Základními surovinami, nutnými pro vývoj a postup ve hře, jsou obilí, dřevo a ruda. Mají-li vaši lidé hlad, zařiďte jim pole a pár jich na něj postavte. Automaticky se z nich stanou farmáři a celý život stráví mezi obilnými klasy. Stejně jednoduché rozdělování rolí platí i pro ostatní činnosti, mezi nimiž nechybí ani plození dětí, stavařina nebo práce v tavírně. V Black & White 2 konečně můžete sami určovat, kde se co postaví. Na výběr máte ze vskutku úctyhodného množství budov různého významu. Zatímco obyčejné rodinné domy poslouží k ubytování a plození dětí, hospoda unavené lidi rozveselí a vlije jim chlast a novou krev do žil. Za skvělý bonus považujeme alternativní způsob stavby. Plán budovy totiž jednoduše kliknutím a podržením tlačítka myši přenesete na kýžené místo a nemusíte jej zdlouhavě vybírat z menu.



Hlavním prvkem hry jsou však body pocty. Ty získáváte při plnění questů označených stříbrnými svitky nebo speciálních úkolů, kterých naleznete na každé mapě až moc (zvíře musí vybudovat určitý počet staveb, lidé musejí nasbírat dané množství surovin, bůh musí použít zázrak ohně atp.). Trápit se s nimi rozhodně nemusíte, ale vydatný přísun bodů pocty vám přijde vhod. Za tuto speciální měnu si totiž koupíte plány na nové stavby, pořídíte nové zázraky, zvýšíte efektivitu zvířete, naučíte jej vlastní zázraky a získáte předražené, ale supersilné epické divy. Během jednoho dohrání nicméně zdaleka nevyčerpáte všechny možnosti. Budete-li kázat dobro, utratíte spoustu bodíků za veřejné budovy (např. tržiště, koloseum, univerzita, lázně), sochy, studny, fontány a další stavby, jež zvyšují působivost a úchvatnost vašeho města, nutnou kzískání přízně ostatních národů a nepřátel. Klasická realtimová strategie se tak částečně mění ve svoji budovatelskou sestřičku a k úspěchu vás dovede neustálé zvelebování vaší oblasti. Čas od času se některý kmen trhne a přijde s prosbou k vašim hradbám. U vás zkrátka musí žít!



Naopak teror a mučení naznačují, že jste se rozhodli kráčet ruku v pařátu s ďáblem. Vlastním lidem postavíte nejlevnější chatrče, vystavíte mučírnu a rovněž se nevyhnete pravidelnému obětování. V tu chvíli přichází na řadu i trénování klasických pěšáků či lučištníků, stavba obléhacích strojů a získávání země zaslíbené brutální silou. Vojáci se rekrutují z vašich lidí, a tak je nesmíte všechny povraždit. Pro zlepšení ovládání je pak jednoduše komandujete v jednotlivých četách a z holobrádků s trochou taktizování postupem času vycvičíte bojem ošlehané válečné veterány. Do války navíc můžete povolat i zvíře, které nejen zvedne morálku ve vašich řadách, ale dokáže ničit hradby a drtit protivníky po desítkách. Boje jsou pastvou pro oči a skutečné orgie nastávají ve chvíli, kdy se do potyčky připlete i nepřátelské zvíře. Co takhle troufalce zbouchat stromem? Radost pohledět!

Není ovšem všechno zlato, co se třpytí. Ani Peter Molyneux si bohužel nedokázal poradit s umělou inteligencí, která není nikterak závratná. Nepřátelské katapulty klidně celou věčnost postávaly nedaleko našich hradeb a asi bůh jen ví, proč se jim nechtělo zaútočit. Možná proto, že kdyby tak učinili, neměli bychom moc šancí na přežití. Počítač navíc i nesmyslně podvádí, a to tím nejhorším způsobem. Kvůli jakémusi bugu totiž nepřátelé často umějí podlézt pod hradbami, a tak se jednoduše dostat na chráněné území, což dokáže pořádně vytočit. Nicméně se můžete spolehnout, že tento nedostatek jistě autoři odstraní jako první. Black & White 2 naopak opět hraje prim po audiovizuální stránce, jež se sice podepisuje na vysokých hardwarových nárocích, ale výsledný zážitek rozhodně stojí za to! Božskou pěstí dle libosti měníte krajinu - pohlazením můžete požehnat louce plné květin, smýkáním odhalit holou zem. Vaše celé město se dotváří podle toho, zda jste dobří, zlí či neutrální. Kliknutím na oblohu můžete změnit část dne, sledovat paprsky slunce na úchvatné vodní hladině nebo jen pozorovat pobíhající zvíře. Celkový dojem pak podbarvují vynikající hudební skladby, navozující dokonalou atmosféru. Vývojáři z Lionhead Studios opět vytvořili klenot, ale kvůli absenci multiplayeru a chybám v umělé inteligenci nás bohužel trochu zklamali. Black & White 2 přesto patří k titulům, jež by neměl minout žádný herní fajnšmekr.





Výrobce: Lionhead Studios

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor pro ČR: EA Czech

Lokalizace: žádná

Cena: 1499 Kč

Internet: http://bw2.lionhead.com
Multiplayer: ne
Minimum: CPU 1,4 GHz, 512 MB RAM, HDD 2,5 GB, 3D karta 64 MB
Doporučeno: CPU 3 GHz, 1024 MB RAM, HDD 2,5 GB, 3D karta 128 MB
Verdikt: Vynikající realtimová strategie, kterou je třeba hrát trochu jinak. Nabízí spoustu zajímavosti, jež rozhodně stojí za prozkoumání.

Hodnocení: 8.2

Autor článku