Hlavní navigace

Blitz-Tuning Windows: Tuning rychlostí blesku

1. 3. 2007

Sdílet

Vylaďte výkon svého systému za 15 minut cd/dvd Váš počítač by měl pracovat rychle, mělo by se na něm pracov...


Vylaďte výkon svého systému za 15 minut cd/dvd


Váš počítač by měl pracovat rychle, mělo by se na něm pracovat příjemně a rozhodně by vás neměl rozčilovat každou maličkostí. Toho se dá kupodivu dosáhnout vcelku snadno a nebudete k tomu přitom potřebovat nic zvláštního. Neuvěříte, co všechno se dá s počítačem provést za pouhých 15 minut!
si žádného uživatele nebude dlouho bavit neustále věnovat spoustu času tomu, aby svůj počítač zbavil nepotřebného balastu, který běh počítače zpomaluje a zbytečně ztěžuje práci. Přitom tomu tak vůbec nemusí být: skutečně závažné problémy, které se ve Windows pravidelně objevují, se dají zpravidla sprovodit ze světa za několik minut. V tomto článku vám ukážeme, jak z Windows odstranit vše, co je brzdí a to ve většině případů zcela zdarma. Dokonce i ve starších verzích Windows jsou k dispozici utility pro ladění a úklid počítače. A když nám nepostačí, pak jsou tu ještě zdarma dostupné utility jiných autorů (některé však jsou zdarma pouze pro soukromé použití). U těch, kde nám to autoři programů dovolili, jsme je pro vás umístili na naše CD, takže je můžete použít prakticky okamžitě. Na našem CD navíc naleznete i nástroje pocházející přímo z naší redakce. Jejich výhodou je to, že stačí několik klepnutí myší a je hotovo. Nehledě na to, že většinou fungují lépe, než kdybyste použili některou z placených utilit.

Úklid počítače

Dočasné soubory: pravidelné odstraňování balastu z počítače

Windows neustále někde vytvářejí a ukládají dočasné soubory. Ty by se sice měly časem samy odstraňovat (vždyť i samotný jejich název to prozrazuje), ale bohužel to často nevychází. Proto byste měli čas od času provést v systému menší úklid. Uvolníte tím nejen místo na disku, ale zároveň zrychlíte i přístup k disku. Pro automatické odstraňování dočasných souborů můžete použít například program Ccleaner, který vám přinášíme .
Po spuštění programu si nejprve nastavte české jazykové prostředí. Klepněte na tlačítko Options a poté na tlačítko Settings a v seznamu Language vyberte položku Česky. Nyní stiskněte tlačítko Čistič a na záložce Windows se ujistěte, že jsou u skupiny Windows Explorer u všech položek umístěna zatržítka. Poté stiskněte tlačítko Analyzovat. Po chvíli se objeví seznam položek, u nichž se můžete rozhodnout, zda je budete chtít odstranit. V případě pochybností se můžete spolehnout na to, co vám navrhne k odstranění samotný program.
Čištění disku pomocí utilit obsažených v systému Windows
Vzhledem k tomu, že svůj počítač nějakou dobu používáte, pak se v něm dozajista nějaký balast usadil. Součástí Windows XP je program, který vám umožní vyhledat a odstranit nepoužívané soubory nebo je případně zkomprimovat. Klepněte do nabídky Start a zde vyberte položku Spustit. Do políčka Otevřít zadejte příkaz Cleanmgr.exe.
V okně, které se otevře, si vyberte diskovou jednotku, kterou budete chtít vyčistit. Po stisku tlačítka OK utilita zjistí, které typy souborů se mohou odstranit a také spočítá, kolik místa se vyčištěním uvolní. Zpravidla se vyplatí, když soubory, které delší dobu nepoužíváte, zkomprimujete. Tím je z disku neodstraníte, ale komprimováním se nějaké to místo uvolní. Jména komprimovaných souborů se pak v Průzkumníku Windows zobrazují modře. Když označíte položku Komprese starých souborů, můžete po stisku tlačítka Možnosti nastavit, kolik dnů se má čekat, než se soubor zkomprimuje. A na závěr ještě jedna zajímavá funkce: na záložce Další možnosti naleznete pole Obnovení systému. Stiskem tlačítka Vyčistit můžete odstranit ze systému všechny body obnovení Windows, které jsou v počítači uloženy, kromě toho posledního.

Pevný disk: které složky zabírají nejvíce místa?

Možná také máte tu zkušenost, že nezáleží na tom, jak je pevný disk velký, protože místa je na něm vždycky málo. Vyklízení nepotřebných souborů a složek bude pak tím jednodušší, pokud budete vědět, které složky či soubory na disku zabírají nejvíce místa. Průzkumník Windows vám prozradí vždy jen celkovou velikost diskového oddílu či velikosti jednotlivých souborů. Množství místa zabraného složkou obsahující více podsložek se dá zjistit pouze příkazem Vlastnosti z kontextového menu.
Ve Windows 2000 a XP však můžete použít ještě jednu možnost. Je to utilita šířená pod hlavičkou Open Source, která má název Folder Size. Naleznete ji i . Ta rozšiřuje možnosti Průzkumníka Windows o sloupec poskytující údaj o velikosti souboru či složky. Po instalaci utility je třeba tento doplněk aktivovat. Vyberte si k tomu účelu libovolnou složku a v Průzkumníku Windows nastavte typ zobrazení Podrobnosti. V menu Zobrazit/Zvolit podrobnosti umístěte zatržítko před položku Folder Size a naopak zrušte zatržítko u položky Velikost. Nyní ještě můžete změnit pořadí sloupců stačí, když přetáhnete hlavičku sloupce na požadované místo. Nakonec z menu Nástroje vyberte položku Možnosti složky. V dialogovém okně, které se objeví, se přesuňte na záložku Zobrazení a stiskněte tlačítko Použít pro všechny složky. Tak zajistíte, že se vámi provedená nastavení projeví u všech otevíraných složek.
Bohatší statistiku týkající se rozdělení místa na disku získáte pomocí nástroje Tree Size Free, který je dostupný zdarma a který naleznete i . Možná se vám pomocí něj podaří nalézt ty největší soubory a složky daleko rychleji.

Odstranění přebytečných položek z registru

Pokaždé, když instalujete program, zůstanou v počítači data, o nichž systém mylně předpokládá, že je používá více aplikací, dále soubory, které v okamžiku odinstalování aplikace byly právě používány, či zástupci v registru, jež patří k programům, které už na počítači dávno nejsou.
Pomoc ve všech výše zmíněných bodech nabízí jedna velmi účinná a spolehlivá utilita pro práci s registrem. Její název je Regcleaner Standard a je pro soukromé použití zdarma. Naleznete ji samozřejmě i . Po spuštění programu nejprve zjistíte, které položky v registru žádný program nepoužívá. Poté se sami rozhodnete, která doporučení programu přijmete. Pro jistotu určitě doporučujeme vytvořit zálohu registru, při standardním nastavení programu se ostatně vytváří automaticky. Pokud se později objeví nějaký problém, můžete provedené změny vrátit zpět.
Položky v registru by měli samostatně mazat pouze zkušení uživatelé případné odstranění nevhodné položky může mít pro systém jako takový takřka osudové následky, popřípadě se mohou nepříjemnosti objevit mnohem později. Nezapomeňte si proto pro jistotu dříve, než se pustíte do úprav registru, vytvořit zálohu celého diskového oddílu.

pcwCleaner 2.0: stačí jedno klepnutí a je hotovo

Program Vyčištění disku bohužel odstraňuje jen zlomek balastu, který se na počítači vyskytuje. Většina utilit pro čištění disku se musí při každém spuštění neustále znovu konfigurovat. Proto jsme se vám rozhodli přinést utilitu, u níž stačí provést potřebná nastavení pouze jednou. Pak stačí jedno klepnutí myší a skutečně důkladné čištění počítače se provede okamžitě a zcela automaticky. Vyčištěním počítače rovněž zavřete vrátka všem zvědavcům, kteří by popřípadě chtěli získávat a odesílat z vašeho počítače nějaká data. vám přinášíme program pcwCleaner, který z počítače odstraňuje celou paletu zbytečných a naprosto nepotřebných souborů a položek registru. Kromě dočasných souborů, obsahu složky Temp či záložních kopií se dají v případě potřeby odstranit seznamy naposledy otevřených souborů ve Windows a aplikacích Office, dále uložené náhledy složek, obsah koše u všech uživatelských účtů a body obnovení. Odstranit se dají i data související s používáním Internet Exploreru, jako jsou zadané adresy URL, dočasné soubory, cookies či obsah historie navštívených stránek. Kromě obsahu na místních pevných discích tím odstraníte i položky ve všech uživatelských účtech při používání pcwCleaneru je tedy třeba dávat pozor na to, co skutečně provádíte. Obsah prováděných akcí určíte tím, že po spuštění programu odpovídáte na celou řadu dotazů. Podle vašich odpovědí se následně vytvoří dávkový soubor, který zajistí provedení vámi vybraných operací.
Utilitu pcwCleaner můžete používat pouze na tom počítači, kde máte práva správce počítače. Dále je nutné do některé ze složek prohledávaných systémem umístit soubor PCWKILL.EXE, který rovněž naleznete . Jde o to, že před odstraněním dočasných souborů internetu a historie je nutné ukončit program EXPLORER.EXE, který představuje prostředí pro běh programů Průzkumník Windows a Internet Explorer. Po ukončení činnosti utility tak můžete dále pokračovat, aniž byste museli počítač restartovat.

Zeštíhlovací kúra pro Windows

Windows Media Player, Outlook Express a další: pryč s nimi!

Některé součásti Windows prostě ručně neodstraníte. Obvykle mezi ně patří Windows Media Player, program pro práci s elektronickou poštou Outlook Express, Movie Maker, Messenger a Netmeeting. Tyto programy jsou pro většinu uživatelů naprosto zbytečné, protože s nimi buď vůbec nepracují, nebo místo nich používají jiné programy. Navíc nastává problém s používáním alternativních aplikací, protože každá z nich pro sebe rezervuje otevírání souborů s určitou příponou.
Pro řešení tohoto problému vám nabízíme utilitu pcwKillEmAll, kterou najdete i . Stačí extrahovat soubor archivu a spustit soubor PCWKILLEMALL.HTA. Jedná se o jakýsi centrální prvek, který umožňuje odstranění odpovídající aplikace. Při mnoha operacích, kdy odstraňujete některou ze součástí Windows, je nutné spouštět konzolu pro zotavení, protože jinak soubory prostě neodstraníte. Je tomu tak i v tomto případě. Spusťte počítač pomocí instalačního CD Windows a jakmile se objeví obrazovka umožňující vybrat opravu instalace Windows, stiskněte klávesu <R>.
Nyní vyberte ze seznamu instalací tu, z níž chcete součást systému odstranit a pomocí hesla (pokud jste jej nastavili) se do této instalace přihlaste. Pokud jste heslo pro přihlášení při instalaci nezadávali, pak jednoduše stiskněte klávesu <Enter>.
Nyní spusťte příkazem:
batch <jméno souboru>.bat
dávkový soubor, který jste se předtím zjistili z dialogového okna skriptu. Bez spuštění dávkového souboru se všechny soubory neodstraní.
Upozornění: Windows Media Player odstraňujte pouze tehdy, pokud jste si jisti, že jej nebudete potřebovat k přehrávání souborů chráněných DRM nebo souborů videa, které jste si zakoupili. Skript v počítači ponechává soubor WMPLOC.DLL, takže v případě potřeby budete moci bez problémů instalovat nové verze Windows Media Playeru.
Pinball, MSN Explorer a další: naprosto zbytečné programy
Zatímco programy Messenger nebo Outlook Express se snad ještě pořád dají považovat za relativně užitečné součásti systému, pak o Pinballu nebo MSN Exploreru se to rozhodně říci nedá. Nicméně když se pokusíte najít nějaký způsob, jak je odinstalovat, žádný program pro odinstalování v Ovládacích panelech při poklepání na položku Přidat nebo odebrat programy a následném stisku tlačítka Přidat nebo odebrat součásti Windows nenaleznete.
Pro tento případ jsme pro vás připravili utilitu pcwKompost, kterou najdete i . Jedná se o utilitu napsanou v Javascriptu, která mění obsah skrytého systémového souboru SYSOC.INF, jenž se nachází ve složce %windir%Inf. V tomto souboru jsou uloženy údaje o tom, které položky se mají příkazem HIDE skrýt. Skript vytváří po spuštění zálohu původního souboru. Naleznete ji pod jménem SYSOC_BAK.INF. V původním souboru pak u některých položek odstraní parametr HIDE. Pro spuštění skriptu se musíte přihlásit jako správce systému. Poté můžete součást Windows odstraňovat obvyklým způsobem. Samozřejmě ovšem nezabráníte tomu, že se v budoucnu tyto programy do systému nenainstalují z instalačního CD znovu.

Odstranění nepotřebných písem

Po instalaci Windows je v systému k dispozici přes 100 různých druhů písem. Přesto valnou většinu z nich nikdy nevyužijete. Chcete-li si v nabídce písem udělat pořádek, pak bez obav můžete některá z nich odstranit. Všechna v systému nainstalovaná písma naleznete v Ovládacích panelech po poklepání na ikonku Písma. Poklepáním se zobrazí ukázkový text v daném druhu písma, písmo pak odstraníte klepnutím pravým tlačítkem myši na soubor písma a výběrem položky Odstranit z kontextového menu.
Upozornění: Některé soubory s příponou FON systém potřebuje pro správné zobrazení popisků oken, ikon a textů v dialogových oknech. Chcete-li vědět přesně, o která písma se jedná, pak otevřete Ovládací panely a poklepejte na ikonku Zobrazení. V dialogovém okně, které se objeví, se přesuňte na záložku Vzhled, kde stiskněte tlačítko Upřesnit. V tomto dialogovém okně pak klepněte na příslušný prvek. Všechny zde uvedené typy písem ze systému odstranit nesmíte.

Více kontroly nad systémem Windows

Hledání ovladačů: co vlastně Windows chtějí?

Když chcete ve Windows XP instalovat z CD nebo z internetu nějaký ovladač, pak se vás vždy Windows zeptají, zda nechcete nejprve vyhledat vhodný a aktuální ovladač prostřednictvím funkce pro vyhledávání aktualizovaných ovladačů. Bohužel snad nikdy tato funkce nic užitečného nenajde. Navíc se tato funkce zavolá pokaždé, i když vyberete možnost pro vyhledání ovladače pouze jednou.
Pokud máte ve Windows nainstalovaný Service Pack 2, pak můžete tento nesmysl obejít a navždy jej odstranit. Stačí k tomu malá úprava registru. Klepněte do nabídky Start/Spustit a do políčka Otevřít zadejte příkaz regedit.exe. Otevře se editor registru. V něm se přesuňte do klíče Hkey_Local_MachineSoftwarePoliciesMicrosoftWindowsDriverSearching. Zde vytvořte novou hodnotu typu DWORD s názvem DontPromptForWindowsUpdate a jako údaj hodnoty zadejte číslo 1.

Jak zabránit automatickému spuštění CD nebo DVD

Když vložíte do mechaniky disk CD nebo DVD, spustí se automaticky. Nicméně to, co Microsoft považoval za přednost, mnohé uživatele dosti rozčiluje, a to zvláště tehdy, kdy z vloženého disku potřebujete pouze jeden soubor nebo když se chcete jen podívat, co se na disku nachází. Také se může stát, že spuštěním aplikace z disku zastavíte nebo úplně zablokujete činnost jiného již spuštěného programu a v tom nejhorším případě se může i stát, že se do systému může tímto způsobem dostat dokonce nějaký škodlivý kód.
Funkce automatického spuštění disku se dá vypnout několika způsoby: ruční způsob spočívá v úpravě registru. Konkrétně je třeba upravit obsah klíče Hkey_Local_MachineSystemCurrentControlSetServicesCDRom. Otevřete editor registru a přesuňte se do tohoto klíče. Zde změňte údaj u hodnoty Autorun z 1 na 0. Další možnost spočívá v použití utility Xpy (viz rovněž tip 12). Příslušný parametr naleznete ve skupině Usability.

Rychlejší spuštění počítače = úklid položky Po spuštění

Dalším činitelem, který postupem času počítač zpomaluje, jsou programy ve složce Po spuštění. Tyto programy se spouští přímo při startu operačního systému. Smutné je, že se sem často umisťují zástupci těch nainstalovaných programů, u nichž naprosto není nutné, aby byly neustále spuštěny. Navíc se právě na toto místo rády vkládají škodlivé programy. Situace je o to složitější, že složka Po spuštění není jediným místem, kam umístit zástupce programů, které se mají spouštět při startu Windows. Další místa najdete v registru. Freewarový program Startup Control Panel, který naleznete i , naštěstí všechna tato místa zná a nemusíte jej dokonce ani do počítače instalovat. Klepáním na jednotlivé záložky v okně programu postupně procházíte jednotlivá místa a hned vidíte, které programy jsou zde umístěny. Pomocí zatržítek pak můžete automatické spuštění programů zrušit. Ale pozor odstraněním zatržítka pouze spuštění programu zakážete, samotný program tím v žádném případě neodinstalujete. To je docela rozumné řešení třeba pro případ, že se později rozhodnete, že program budete přece jen potřebovat, nebo například proto, že nějaká jiná aplikace bez tohoto programu jednoduše správně nefunguje.
Důkladné prověření především: Je zřejmé, že byste měli deaktivovat pouze ty položky, u nichž přesně víte, co jsou zač. Proto se nezapomeňte důkladně podívat na cestu k tomuto souboru. Pokud vám ani potom nebude jasné, o jaký program se jedná, nebojte se použít internetový vyhledávač Google. Stačí zadat do políčka pro vyhledávání jméno souboru EXE.
Upozornění: Program, který se původně instaloval jen pro jednoho uživatele, tedy do jednoho uživatelského účtu, snadno poskytnete ostatním účtům tak, že jej přemístíte do nějaké složky přístupné všem uživatelům, například pomocí příkazu Odeslat z kontextového menu zástupce programu.

Dejte Windows najevo, že jste to vy, kdo poroučí

Windows ráda rozhodují sama, a to zejména v těch případech, kdy byste rádi dané rozhodnutí učinili sami. Nicméně nikde není psáno, že byste si to museli nechat líbit. Velmi povedený způsob, jak převzít nad Windows nadvládu, představuje freewarová utility Xpy. Nabízíme vám ji i . Ve verzi, kterou vám přinášíme, ani nemusíte do počítače nic instalovat. Stačí ji spustit přímo z diskety nebo z vyměnitelného disku USB. Můžete tak snadno provádět potřebné úpravy postupně na několika počítačích.
Žádné odesílání zpráv na server Microsoftu: Program Xpy např. v sekci General umožňuje zakázat vytváření zpráv o chybách v operačním systému a v sekci Services zakazuje odesílání těchto zpráv na server Microsoftu. Tak se vám při výskytu chyby v systému již nikdy neobjeví dialogové okno s dotazem, zda se má zpráva obsahující podrobnosti o chybě odeslat na server Microsoftu.
Kontrola pravosti: Tato funkce, která se také označuje anglickým slovem WGA Notification, se rovněž dá bez problémů odstranit, čímž zabráníte tomu, aby Microsoft slídil ve vašem počítači více, než je zdrávo.
Vypnutí počítače: Počítač se bude vypínat o něco rychleji, když v programu vyberete položku Enable Fast Shutdown.
Usability (Použitelnost): Pod touto položkou jsou v programu Xpy položky, pomocí nichž můžete měnit ovládání Windows. Dá se zde například úplně vypnout pravidelně (ale také často chybně) prováděné čištění pracovní plochy. Ten, kdo se chce ponořit skutečně až do samých hlubin operačního systému, může do kontextového menu zabudovat odkazy na příkazový řádek a textový editor. Každý, kdo si potrpí na standardní vzhled Windows, protože jej různé ozdoby a pestrý vzhled dráždí, si může pomocí programu Xpy nastavit standardní vzhled Windows včetně staré dobré nabídky Start a klasického dialogového okna pro přihlašování do systému.
Optimalizace vyhledávání: jak co nejrychleji najít to, co potřebujeme
Funkce vyhledávání ve Windows je znamenitý nástroj musíte jej však správně používat a nespoléhat se na standardní nastavení. Celá řada uživatelů Windows XP si přeje návrat ke klasickému dialogovému oknu pro vyhledávání souborů a složek, a to většinou kvůli animovanému obrázku psa a nevyhovujícímu uživatelskému rozhraní. Dá se to zařídit pomocí nikde nedokumentovaného zásahu do registru Windows. Jednoduše otevřete editor registru a v něm se přesuňte do klíče Hkey_Current_UserSoftwareMicrosoftCurrentVersionExplorerCabinet-State. Tam vytvořte novou hodnotu Use Search Asst a jako údaj hodnoty zapište výraz no.
Zrychlete vyhledávání: Nyní bude používání funkce vyhledávání Windows sice daleko snazší, nicméně pořád bude stejně pomalé. Vyladit ji můžete přes službu indexování. Tu v dialogovém okně pro vyhledávání ve Windows povolíte tak, že klepnete na stejnojmennou položku menu a několik minut počkáte (celkový čas závisí na počtu souborů, jež se budou indexovat), dokud se neobjeví zpráva o ukončení indexování souborů. Od této chvíle bude vyhledávání souborů daleko rychlejší, protože se bude při vyhledávání hledat na pozadí pouze index hledaného souboru. Navíc se bude index souboru v budoucnu automaticky aktualizovat.
Upozornění: Vyměnitelné disky, externí a síťové disky můžete indexovat přes položku Změnit nastavení služby indexování. Objeví se dialogové okno Služba Indexing Service, kde klepněte pravým tlačítkem myši doprostřed okna, z kontextového menu vyberte položku Nový/Katalog a zadejte požadovanou cestu k disku. Pokud se bude jednat o zabezpečený síťový disk, budete muset navíc zadat i heslo pro přístup.

Internet

Liška na útěku: urychlete práci s Firefoxem

Firefox má oproti konkurenci od Microsoftu jednu obrovskou výhodu dá se totiž daleko jednodušeji ladit a konfigurovat.
Chcete-li z vašeho počítače dostat ještě nějaký výkon navíc, pak je pro vás jako stvořená freewarová utilita Firetune. Nabízíme vám ji i . Její používání je vskutku velmi jednoduché. Stačí totiž vybrat, jak rychlý je váš počítač. Poté zadáte rychlost vašeho připojení k internetu. Ze zadaných údajů Firetune zjistí vše potřebné. Nezapomeňte si před zahájením testování vytvořit zálohu vašich souborů s konfigurací. Stačí k tomu jen klepnout na příslušné tlačítko.
Jinou strategii sleduje utilita Fasterfox (tu vám rovněž přinášíme ). Jedná se o doplněk Firefoxu pocházející z Mozilly. Nová verze běží i ve Firefoxu 2.0. Fasterfox kromě několika vlastních nastavení nabízí i možnosti pro nastavení chování prohlížeče. Konkrétně se jedná o nastavení vyrovnávací paměti prohlížeče, počet současných připojení či prodlevy při zobrazování.
Dopředné načítání odkazů: Fasterfox mimo jiné podporuje i surfování na internetu s využitím dopředného načítání odkazů (tzv. prefetching). Jde o to, že doplněk na aktuální stránce vyhledává všechny odkazy. Poté využívá volné prostředky systému a volnou šířku pásma k tomu, aby do paměti načetl stránky, na které odkazy ukazují, a to ještě dříve, než na ně uživatel klepne. Tato technologie sice nehraje při širokopásmovém připojení k internetu žádnou zvláštní roli, nicméně při připojení pomocí modemu či linky ISDN má svoje výhody. Toto nastavení se však nehodí pro uživatele, jejichž připojení k internetu je vázáno na množství stažených a odeslaných dat, protože se v tomto případě přenáší daleko větší množství dat než při obvyklém způsobu surfování.
Všichni uživatelé určitě ve Fasterfoxu ocení schopnost blokování vyskakovacích oken, které rozpozná třeba i animace vytvořené ve Flashi, jež rovněž dokáže odfiltrovat. Pokud máme počítač vyladit za 15 minut, pravděpodobně použijeme přednastavené parametry. Ten, kdo bude chtít do ladění počítače investovat větší množství času a úsilí, se může bez obav vrhnout na individuální nastavování jednotlivých položek Fasterfoxu.

Ochrana soukromí: zahlaďte stopy po surfování na internetu

Každý uživatel po sobě na počítači zanechá nějaké stopy. Pokud používá počítač kromě vás také někdo z rodiny, spolubydlících nebo přátel, pak zajisté nechcete, aby přesně věděli, co jste na počítači dělali a které internetové stránky jste například prohlíželi.
Firefox: V případě tohoto prohlížeče je ochrana soukromí velmi snadná. Stačí v menu Nástroje/Možnosti klepnout na tlačítko Soukromí a stiskem tlačítka Nastavení vybrat, které typy dat se mají při zavření okna prohlížeče odstranit. Tak zajistíte, že prohlížeč nebude ukládat žádné dočasné soubory, cookies, data formulářů a ani žádná hesla.
Všechny položky (až na hesla) se odstraňují bez jakéhokoliv zvláštního dotazování. Pokud některá data odstraňovat nechcete, stačí v již zmíněném okně Vymazání důvěrných dat odstranit zatržítko u příslušné položky. Data rovněž můžete rychle odstranit i pomocí klávesové zkratky <Ctrl><Alt><Delete>, a to nezávisle na vybraných nastaveních.
Internet Explorer: Pro zahlazení stop po vaší práci na počítači doporučujeme velmi účinnou utilitu Ccleaner (viz rovněž tip 1). Všechna příslušná nastavení naleznete po stisku tlačítka Čistič na záložce Windows v sekci Internet Explorer. Mimo jiné se zde dá nastavit vymazání dočasných souborů internetu, cookies a historie.

Ladění počítače

Rychlejší přístup k vašim diskům

V dnešní době disků s obrovskou kapacitou je orientace na nich čím dál tím těžší. Není výjimkou, že nejednou musíme v Průzkumníku Windows hodně dlouho táhnout posuvníkem, než najdeme ten správný diskový oddíl. Daleko pohodlnější přístup k diskům poskytuje panel nástrojů. Klepněte pravým tlačítkem myši na Hlavní panel a z kontextového menu vyberte položku Panely nástrojů/Nový panel nástrojů. V dialogovém okně vyberte položku Tento počítač a výběr potvrďte stiskem tlačítka OK. U pravého okraje Hlavního panelu se objeví panel nástrojů, který vám umožní přímý přístup ke všem diskům.
Obdobně se dá přímý přístup nastavit i pro Místa v síti nebo pro soubory na pracovní ploše. V naposledy zmíněném případě se to hodí pouze tehdy, když nemáte na pracovní ploše příliš souborů. Často se totiž k požadovanému objektu na pracovní ploše dostanete snáze po stisku klávesové zkratky <Win><D>, která zobrazí pracovní plochu.

Individuální recept na zvýšení výkonu vašeho počítače

Všechny dosud uvedené tipy a triky se daly bez rozdílu použít na jakémkoliv počítači. Ale jak si jistě dokážete představit, přece jen každý počítač je trochu jiný, může v něm docházet ke zcela ojedinělým konfliktům a chybám většinou v závislosti na tom, jaký hardware a ovladače se v něm nachází. Individuální přístup v tomto případě zajistí program Sandra Lite 2007, který vám nabízíme i .
Tento program váš počítač skutečně důkladně otestuje a vyhledá všechny možné slabiny systému a konflikty, které v něm vznikají. V závěrečné zprávě pak vykřičníky ve žlutém trojúhelníku upozorňují na problémy. Kromě toho můžete u některých položek najít návrhy na vylepšení výkonu počítače. Ty jsou označeny ikonou modrého kosočtverce. Nejjednodušší způsob, jak testování spustit, spočívá v použití průvodce, kterého vyvoláte stiskem tlačítka Tools a výběrem položky Analysis and Advice. Uvědomte si, že Sandra poskytuje přesné výsledky pouze tehdy, pokud během testování systému neběží žádné jiné aplikace.7 0059/OK o

Stručně

Tuning počítače bleskově

Čím déle počítač používáte, tím více balastu se v něm nachází. Ten je však nutné odstranit, jinak bude váš počítač stále pomalejší. Bohužel ruční odstraňování tohoto nepořádku nepatří právě mezi nejoblíbenější aktivity, proto je velkou výhodou, že se tato činnost většinou dá bez problémů automatizovat.
Některé problémy, které uživatele obtěžují, vychází již ze samé podstaty Windows například proto, že se v jistých situacích chovají až příliš tvrdohlavě. Pomocí vhodných utilit však znovu získáte nad svým počítačem plnou kontrolu.
Také si představíte pod slovním spojením "pohodlné ovládání" něco jiného než vývojáři Microsoftu? Žádný problém stačí provést několik šikovných nastavení a hned bude vaše soužití s počítačem snazší. Všechno bude pro vás určitě o to jednodušší, když vám prozradíme, že veškerá nastavení, která optimalizují váš počítač, zvládnete za několik minut.

Blitz-Tuning Windows: přehled utilit

ProgramFunkceOperační systémInternetová adresaNázev a velikost souboru
Ccleaner 1.36.430úklid počítačeWin 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.ccleaner.com a CCSETUP136.EXE (1, 42 MB)
Fasterfox 2.0.0umožňuje vyladit FirefoxWin 98/ME, 2000, XPhttp://fasterfox.mozdev.org a FASTERFOX-2.0.0-FX.XPI (115 KB)
Firetune 1.1.3urychlí práci FirefoxuWin 98/ME, 2000, XPwww.totalidea.com a FIRETUNE.EXE (917 KB)
Folder Size 2.3zobrazí v Průzkumníku velikosti složekWin 2000, XPhttp://foldersize.sourceforge.net a FOLDERSIZE-2.3.MSI (201 KB)
pcwCleaner 2.0automaticky odstraňuje soubory z počítačeWin 98, 2000, XPPCWCLEANER.ZIP (5,72 KB)
pcwKillukončuje běžící procesy přes příkazový řádekWin 95/98/ME, NT4, 2000, XPPCWKILL.EXE (20, 9 KB)
pcwKillEmAllodstraňuje součásti WindowsWin 98/ME, 2000, XPPCWKILLEMALL.ZIP (11,8 KB)
pcwKompostodstraňuje nepotřebné součásti Windows jako například PinballWin 2000, XP PCWKOMP.ZIP (737 B)
Regcleaner Standard 3.0.1*odstraňuje zbytečné položky v registruWin 98/ME, 2000, XPwww.tweaknow.com a REGCLEANER.EXE (1, 01 MB)
Sandra XI Lite 1117b*navrhuje optimalizaci výkonu počítačeWin 2000, XPwww.sisoftware.net a SAN1117B.ZIP (13,1 MB)
Startup Control Panel 2.8vyčistí složky, jež slouží pro umístění programů spouštějících se při startu WindowsWin 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.mlin.net a STARTUPCPL_EXE.ZIP (33,4 KB)
Tree Size Free 1.7.9zobrazí velikost složekWin 95/98/ME, NT4, 2000, XPwww.jam-software.de a TREESIZESETUP.EXE (853 KB)
Xpy 0.9.7upraví konfiguraci WindowsWin 2000, XPhttp://xpy.whyeye.org a XPY-0.9.7-BIN.ZIP (82,3 KB)
* Pro soukromé použití zdarma