Hlavní navigace

Bluetooth a WiFi se spojí

14. 2. 2008

Sdílet

Místo zcela nové generace bezdrátové komunikace Bluetooth se dočkáme "pouze" jakéhosi hybridu mezi Bluetooth a WiFi, ten by měl ovšem spojovat přednosti obou těchto technologií.

CS24

Bezdrátovému Bluetooth docházejí síly. Přece jen maximální přenosová rychlost (okolo 350KB/s) a dosah pouze na kratší vzdálenosti dělají své a zákazníci chtějí stále více. Na druhou stranu má Bluetooth i nesporné výhody, mezi hlavní patří relativně nízká spotřeba energie.

Vedení Bluetooth Special Interest Group, která za "modrý zub" zodpovídá, proto rozhodlo o sloučení bluetooth a WiFi dohromady, vždyť obě rozhraní jsou si hodně podobná (například pásmo 2.4GHz) a již dnes existují čipy zvládající jak bluetooth, tak WiFi.

Nová generace bluetooth bude vlastně jen kombinace obou bezdrátových technologií. Ve chvíli, kdy nebude potřeba vysoké rychlost, bude komunikaci zajišťovat klasický úsporný bluetooth, když bude naopak potřeba rychlost WiFi, bluetooth se automaticky přepne na WiFi.

Tento způsob řešení situace u zastarávajícího bluetooth sice možná není ideální, na druhou stranu je však finančně nenáročný a pro společnost Bluetooth Special Interest Group mimo jiné také jednoduchý.

- - Tomáš Šulc