Hlavní navigace

Bluetooth náhlavní soupravy

1. 9. 2008

Sdílet

Zákon ukládá povinnost používat handsfree, pokud řídíte automobil. V tomto případě se tedy handsfree stává nap...


Zákon ukládá povinnost používat handsfree, pokud řídíte automobil. V tomto případě se tedy handsfree stává naprostou nutností. Nicméně možnosti těchto zařízení lze využít ke zlepšení pohodlí při volání kdykoli a kdekoli. Pokud často voláte, jistě víte, že delší držení mobilního telefonu unavuje ruku a zbytečně vás omezuje v dalších činnostech.
Nicméně je potřeba správné zařízení vybírat velmi opatrně. Je důležité si uvědomit, že s ním nejspíše strávíte několik hodin na uchu nebo v něm. Samozřejmě, že maximální pohodlí nabízí pouze Bluetooth soupravy, kde se uživatel nemusí otravovat s vedením kabelu od telefonu až do ucha. My jsme se podívali hned na dvě dosti odlišné Bluetooth handsfree společnosti Jabra.Jabra BT8040: Malý cvrčekJabra 8040 už na první pohled bezesporu upoutá svými naprosto nicotnými rozměry. Pokud preferujete prakticky neviditelné handsfree, pak je tento model správnou volbou. Nasazení je vzhledem k rozměrům řešeno vložením do ucha, které pak Jabru 8040 drží. V balení naleznete šest gumových násadek na reproduktor, které by vám měli umožnit vybrat si tu nejlepší pro vás. Nástavce disponují stabilizačním poutkem vykrývajícím většinu vnitřku ucha a pak zvukovým směrovačem, jenž „posílá“ zvuk přímo do zvukovodu. Toto řešení je mimo jiné výhodné i v tom, že zvuk z tohoto handsfree uslyšíte bez problémů i v poměrně hlučném prostředí. Toto pohodlné uchycení samozřejmě hodně závisí na tvaru chrupavky vašeho sluchového. V případě menšího ucha může po delší době zařízení trochu tlačit. A svoji roli může hrát také fakt, resp. „pocit nejistoty“, že zařízení spadne (což se nám v průběhu testu nestalo). Spárování s mobilním telefonem bylo bez problémů. Stačí aktivovat režim párování a v telefonu Jabru najít a přidat do svých zařízení. Párovacím kódem je již obligátní čtveřice nul.
Zařízení nabízí celkem tři tlačítka pro práci s hovory. Hlavní, kterým ovládáte samotné hovory i stav zařízení, a pak dvě v horní části sloužící pro regulaci hlasitosti. O její změně vás informuje jak pípání v samotném sluchátku, tak také blikání zelené stavové diody, což ale uživatel nemůže vidět. Při regulaci hlasitosti je oproti práci s hlavním tlačítkem potřeba zařízení trochu stabilizovat prsty, aby nemělo tendenci vypadávat. Nicméně jedná se o snadný „grif“, který je vcelku intuitivní. O stavu zařízení informuje dioda, která vždy odlišnou barvou indikuje aktivní spojení, nabíjení nebo regulaci hlasitosti. Zobrazí ale také průměrný stav interního akumulátoru ve třech stupních. V balení kromě běžné nabíječky naleznete také USB micro kabel, který lze použít pro nabíjení náhlavní soupravy přímo z počítače, bez nutnosti připojení Jabra 8040 do zásuvky. Jabra BT3030: Psí známky
Psí známkyNáhlavní souprava BT3030 společnosti Jabra se od prvního testovaného modelu liší již na první pohled kreativním designem. Headset je vyveden v podobě „psích známek˝. Pokud od svého handsfree čekáte více než pouze konzervativní design, je Jabra BT3030 sázkou na jistotu – design není to jediné, čím se tento model snaží zaujmout. Nechybí ani zajímavé funkce a nabídka ovládacích prvků.
Základem náhlavní soupravy je tedy tělo připomínající zmiňované psí známky. Zařízení je tak vyvedeno v kombinaci nerezové oceli, ABS plastů a trochy silikonu. Nechybí samozřejmě ani stylový a pro takováto zařízení typický řetízek, který využijete k pověšení BT3030 na krk. Zvolené provedení umožnilo umístit na headset slušné množství ovládacích prvků. Navíc pro snadnou orientaci např. za snížených světelných podmínek jsou všechny klávesy modře elektroluminiscenčně podsvíceny. Což nejen vypadá velmi dobře, ale zároveň to skvěle plní svůj účel, což je zásadní. Zařízení podporuje standard Bluetooth 2.0 a profily A2DP a AVRCP, to mimo jiné umožňuje využití zvuku ve stereofonní kvalitě. A díky přiloženým stereosluchátkům to také můžete využít. Navíc díky tomu, že mikrofon je přímo na headsetu, můžete dodávaná a vskutku kvalitní sluchátka vyměnit za jakákoli jiná disponující 3,5mm jackem. Dostáváme se tak k hlavní výhodě Jabry BT3030: s jejím nákupem získáte dvě zařízení. Kromě samotného handsfree volání umožňuje (nejen) z mobilního telefonu poslouchat bezdrátově hudbu. Přehrávání hudby lze díky Bluetooth profilu AVRCP na modernějších telefonech přes Jabru i přímo bezdrátově ovládat, takže mobilní telefon ani není nutné vytáhnout z kapsy. Věříme, že pro řadu uživatelů by mohla být už jen tato funkce natolik zásadní, aby si zařízení pořídili. Díky Jabře BT3030 nemusíte kupovat speciální Bluetooth sluchátka a ještě můžete použít i například velmi kvalitní „špunty“ z balení. Na těle headsetu naleznete tlačítka pro regulaci hlasitosti, přehrávání/zastavení přehrávání a tlačítko se symbolem telefonku pro přijmutí/zavěšení hovoru. Pochvalu zaslouží i možnost spojení se dvěma telefony najednou (jako u předchozího modelu). Pro příjem hovorů a řízení hudby na jednom z nich nemusíte ani jeden vytahovat z kapsy.
O stavu zařízení informuje stavová dioda ukrytá za logo výrobce. Stejně jako u předchozí náhlavní soupravy informuje o všech změnách stavu zařízení, a to včetně stavu baterie. Zařízení je osazeno USB mini konektorem, takže se nemusíte omezovat jen na nabíječku. USB kabel ovšem v balení chyběl. 8 0475/ZAJ o

Jabra BT3030

Automatické párování, multipoint spojení až s 8 zařízeními, ovládání přehrávání hudby, tichý mód, dosah 10?m, Bluetooth 2.0 (1.1 komp.), A2DP a AVRCP, doba hovoru/hudby: až 8/7 h, pohotovostní doba: až 230 h, 53,3 × 33,6 × 9,9?mm, 30?g.
? zajímavý design, funkce, provedení
? při telefonování nutné zařízení vytáhnout z oblečení
Cena vč. DPH: 1 476?Kč (www.handsfree-snyze.cz)
Poskytl: Jabra,
www.jabra.cz

Jabra BT8040

DSP technologie, aktivní omezení šumu, možnost připojit až k osmi zařízením (2 aktivní), dosah 10?m, Bluetooth 2.0, A2DP, doba hovoru: až 6 h, pohotovostní doba: až 200 h, 39 × 18 × 12?mm, 10?g.
? malé rozměry a hmotnost, příjemný materiál
? menší stabilita při regulaci hlasitosti
Cena vč. DPH: 1 476?Kč (www.handsfree-snyze.cz)
Poskytl: Jabra,
www.jabra.cz

Autor článku