Hlavní navigace

Bono pumpuje peníze do Palmu

6. 6. 2007

Sdílet

Finanční situace Palmu vypadá o něco málo bezpečněji po pondělní injekci 325 milionů USD, které do firmy vložila soukromá investiční společnost Elevation Partners.

CS24

Po měsících spekulací, kdy se hovořilo o převzetí Palmu buď Nokií nebo Motorolou, přišlo celkem překvapivé rozuzlení. Novým hráčem v Palmu je společnost Elevation Partners, kde je jedním z pěti partnerů i Bono Vox – lídr irských U2.


Palm tak alespoň na nějaký čas zůstane hráčem na trhu smartphonů a Nokia ani Motorola z toho rozhodně radost mít nebudou. Investice Elevation zvýšila zájem dalších investorů o Palm. Ten netáhne investory jak by se mohlo zdát díky produkci smartphonů. ale primární zájem budí Palmem vyvíjený software, ve kterém Palm exceluje a v jehož implementaci do zařízení má stále obrovské mezery a tedy i možnosti k růstu.

V rámci rekapitalizace dostane Elevation 25 procent kmenových akcií Palmu při ceně 8,50 USD za akcii. Kapitalizace samotné Elevation je přitom okolo 1,9 miliardy USD, takže investice do Palmu je bezkonkurenčně největší operací, kterou tato malá společnost kdy provedla. Výše vložených prostředků vztažená k majetku Elevation navíc ukazuje, že nejde čistě o rizikový kapitál.

Další změnou, která by pro Palm mohla znamenat změnu k lepšímu, je i příchod Jona Rubinsteina – bývalého viceprezidenta Applu pro vývoj hardwaru a hlavy divize iPod. Od jeho příchodu si Palm slibuje „nakopnutí“ hardwarového vývoje, který lehce ustrnul. Rubinstein totiž pomáhal vytvořit iPod a zároveň měl prsty ve vytvoření iMaců, tedy dvojice zařízením jíž Apple vděčí za obrat ve své cestě do pekel. Rubinstein překopal inženýrské týmy Applu, změnil produktové roadmapy i výrobní procesy. Uvidíme zda se mu podaří provést podobný kousek i v Palmu.

- - Tomáš Jirásko

Autor článku