Hlavní navigace

Botnety způsobily, že DDoS útoky jsou dnes levné

26. 10. 2009

Sdílet

Cena DDoS útoků na černém trhu poklesla. Příčiny jsou podle všeho čistě ekonomické: botnety jsou dnes všudypřítomné, ale zase neexistuje tolik způsobů, jak z nich jednoduše dostat peníze. Možné je rozesílání spamu, instalace dalšího malwaru – nebo právě zapojení ovládaných počítačů (zombií) právě do DDoS útoků.

Pro autory DDoS útoků jsou naopak botnety velmi výhodnou cestou, zvlášť pokud nad nimi mají tvůrci botnetu skutečně kontrolu. Efektivita tohoto postupu se ukázala během letošních ataků proti cílům v USA a Jižní Korei (Jižní Koreu zasáhl silný kybernetický útok) - na rozdíl od rusko-gruzínského apod. konfliktů zde to hry zřejmě nevstupovaly akce individuálních politických aktivistů, ale skutečně jen strojově řízené botnety.

Jose Nazario, výzkumník ze společnosti Arbor Networks, uvedl pro americký Computerworld, že botnet pro DDoS útok si lze pronajmout za 100 dolarů na den. Kevin Stevens ze společnosti SecureWorks ovšem tvrdí, že na ruských fórech se tato nabídka pohybuje mezi 30-50 dolary. Samozřejmě se jedná o čísla, která mají jen velmi orientační význam.

CS24

Útok DDoS nemusí směřovat pouze na zahlcení webu a odepření služby, lze ho spojit i s narušením systému a pokusem se dále vlámat např. do elektronického obchodu. I tyto služby v posledních cca 2 letech podle všeho výrazně zlevnily...