Hlavní navigace

Britský regulátor Ofcom vytáhl do boje proti nelegálnímu sdílení

29. 7. 2008

Sdílet

Bristká vláda údajně hrozila, že v případě odmítnutí poskytovatelů ke spolupráci přijme zákon, který je učiní přímo odpovědným za přenášený obsah. Uvažovalo se také o speciální dani ve výši 30 liber za každé připojení k internetu.

Velká Británie chce důrazněji zakročit proti všem, kdo v P2P sítích sdílejí obsah chráněný autorskými právy. Šest největších poskytovatelů Internetu se dohodlo s místním regulátorem (Ofcom), že začnou monitorovat provoz ve výměnných sítích a těm, kdo budou podezřelí ze sdílení filmů či hudby chráněné autorským zákonem, zašlou varovný dopis. Dopis bude obsahovat informaci o tom, že příslušné aktivity jsou sledovány; v případě nezletilých podezřelých bude varovný dopis poslán jejich rodičům.
Podrobnosti, jak postupovat, pokud bude uživatel ve svých aktivitách pokračovat, nejsou jasné, uvažuje se prý o principu „třikrát a dost“ (A pak? Žaloba, odpojení?).
Dohodu podepsaly firmy Virgin Media, BSkyB, Carphone Warehouse, BT, Orange a Tiscali. Vláda údajně hrozila, že v případě odmítnutí poskytovatelů ke spolupráci přijme zákon, který je učiní přímo odpovědným za přenášený obsah. Uvažovalo se také o speciální dani ve výši 30 liber za každé připojení k internetu, přičemž výtěžek by měl kompenzovat ztráty filmovému a hudebnímu průmyslu.
Odhaduje se, že v Británii porušuje pomocí P2P sítí autorská právě až 6 milionů uživatelů.
Větší aktivita státu proti nelegálním aktivitám v P2P sítích přichází v Británii v době, kdy se v sousední Francii stále uvažuje o tom, že trestem za nelegální sdílení by mohlo být odpojení provinilce od internetu. V USA volí organizace hájící zájmy vydavatelů hudby a filmů převážně cestu žalob na jednotlivé uživatele; byly jich podány už desetitisíce.

Zdroj:
New Scientist
Lupa

Viz také:
Žaloba na peer to peer sítě i na jejich narušovatele
TorrentSpy má filmovým studiím zaplatit přes 100 milionů dolarů
MP3 šířené v P2P sítích obsahují adware

Autor článku