Hlavní navigace

BSA: 90 procent softwaru v aukcích je nelegální

1. 7. 2009

Sdílet

Organizované gangy distribuují podle BSA nelegální software prostřednictvím on-line aukcí a falešných internetových obchodů. Své oběti vyhledávají hlavně v zemích s nízkou mírou pirátství, mezi které patří i Česko. Až 90 procent softwaru prodávaného na aukcích může být nelegální. I podvedení kupci mohou čelit dalším postihům.

BSA tvrdí, že softwarové pirátství realizované prostřednictvím internetu začíná být ovládáno organizovaným zločinem. V minulosti bylo pirátství doménou jednotlivců, kteří je praktikovali pro vlastní potřebu, zato dnes na pirátství začínají ve velkém vydělávat organizované gangy. „Značně se rozmáhá organizovaný prodej nelegálního softwaru, který podvodníci vydávají za pravý. Tito podvodníci jsou rok od roku sofistikovanější a zabývají se internetovou kriminalitou ve velkém,“ uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč.


„Slevy“ při těchto transakcích oproti původní ceně činí až 80 nebo 90 procent. „Pokud podvodníci nechtějí příliš nízkými cenami vzbudit podezření, je to i méně, například jen 50 procent,“ dodává ale Hlaváč. Nelicencovaný software nabízejí gangy prostřednictvím svých falešných internetových obchodů a stále častěji také na populárních aukčních portálech typu eBay.


Falešné internetové obchody jsou přitom prakticky k nerozeznání od těch skutečných, které nabízejí legální software. Podvodníci totiž značně investují do profesionálního provedení obchodů a snaží se vzbudit zdání legitimity. „Nabízejí celou řadu služeb, které by jim mohl závidět lecjaký legální obchod – rychlou zákaznickou podporu a zejména snadné zaplacení různou formou, od bankovních převodů až po platby kreditní kartou,“ řekl Hlaváč. Gangy se navíc podílejí na další on-line kriminalitě. „Nejčastěji jsou zapojeny do tunelování bankovních kont prostřednictvím ukradených dat získaných z uskutečněných prodejů nelegálního softwaru. Angažují se také v zasílání nevyžádaných e-mailů. Tímto způsobem totiž své oběti nejčastěji oslovují.

Dalším velmi častým distribučním kanálem pirátského softwaru jsou internetové aukční stránk. Piráti jejich prostřednictvím vydávají nelegální kopie za zlevněný software z druhé ruky. Aukce jsou v porovnání s jinými nelegálními zdroji softwaru velmi záludné – například v porovnání s výměnnými sítěmi (peer-to-peer) či stahovacími službami typu RapidShare, které jsou známé vysokým podílem nelegálního obsahu, přičemž uživatelé vědí, že stahování z nich je rizikové.

 

Aukce však nabízejí řadu zboží naprosto legálně – od knih a elektroniky až po textil. „Běžný kupující pak nepředpokládá, že by některé nabízené artikly mohly být padělky. Bohužel v případě softwaru je to téměř sázka na jistotu. Podle odborných odhadů je 50 až 90 procent softwaru nabízeného na aukčních stránkách nelegální,“ upozornil Jan Hlaváč. Podle jednoho z průzkumů BSA bylo ze 115 vzorků softwaru stažených z eBay více než polovina nelegální: 39 procent byly padělky a 12 procent obsahovalo nelegální komponenty či byly neautorizovaně upraveny.

Paradoxně se internetová mafie zaměřuje nejvíce na země s nízkým podílem pirátského softwaru – tam, kde se nelegálně užívá zhruba 20 až 50 procent softwaru. Pro podvodníky je tedy perspektivní Česko, kde se nyní podle analýzy BSA nelegálně užívá 38 procent softwaru. „Uživatelé v těchto zemích mají totiž značné povědomí o rizicích spojených s pirátstvím. Mnozí se proto snaží opatřit legální software za co nejméně peněz, a snadno tak padnou za oběť podvodníkům."

BSA se snaží proti pirátským aukcím aktivně bojovat i ve spolupráci s aukčními servery. „Meziročně se nám podařilo uzavřít téměř trojnásobný počet nelegálních aukcí. Zatímco provozovatelé aukcí na naši žádost zavřeli předloni 6904 on-line aukcí, loni to bylo již 18 314,“ řekl Jan Hlaváč.

 

CS24

Nelegální software pořízený za úplatu představuje stejné riziko, jako kdyby byl vědomě stažen zdarma z nelegálního zdroje. Takto pořízený software není legální a není možné se vyhnout případné právní odpovědnosti, varuje BSA. „Uživatel podstupuje stejná rizika jako protřelí piráti. To, jestli se uživatel stal obětí podvodu, či si stáhl nelegální software úmyslně, rozhodne obvykle až soud. Dále je zde i riziko virové nákazy a ztráty osobních dat či zneužití důvěrných informací. Software z neautorizovaných zdrojů totiž může být upraven s cílem uživatele poškodit,“ varoval Jan Hlaváč.

I jediné stažení nelegálního softwaru může vést k policejnímu stíhání. I pouhé stažení nelegálního softwaru se v Česku považuje za porušení práv autorů. U filmů a hudby je protizákonné pouze další sdílení.