Hlavní navigace

BSA na Vánoce zase straší

29. 12. 2015

Sdílet

 Autor: © Feng Yu - Fotolia.com
Protipirátská organizace BSA | The Software Alliance, která v Česku nemá vůbec žádnou právní formu, opět straší tisíce firem před nákupem nelegálního softwaru. A také vyplácí první odměny udavačům, kteří si prý mohou přijít až na miliardu korun.

Deset tisíc malých a středních firem obesílá v těchto dnech protipirátská organizace BSA | The Software Alliance. V dopisech je varuje před nákupem padělků počítačových programů, které jsou podvodně nabízeny jako originální software a v dopise firmy upozorňuje na nelegální praktiky, které se údajně na tuzemském softwarovém trhu objevují stále častěji. Přitom však podle statistik stejné organizace míra pirátství poslední dva roky stagnuje (drží se na úrovni 34 %).

Podle BSA prý značná část softwaru nabízeného k prodeji prostřednictvím internetu nemá řádnou licenci anebo jde o padělky. Nejčastěji jsou prý nabízeny formou takzvaně zlevněného softwaru, u kterého nelze ověřit původ.

Mezi neautorizované zdroje softwaru uvádí BSA třeba nabídky softwaru prostřednictvím internetových aukcí a P2P sítí či padělatelů, kteří se na webových stránkách vydávají za oficiální distributory. Rovněž jsou údajně naprosté padělky softwaru vydávány za takzvaný použitý software.

BSA v tiskové zprávě, že ačkoliv on-line nákup softwaru může být rychlý, pohodlný a výhodný, na rozdíl od nákupu v etablovaných kamenných obchodech neumožňuje přesně ověřit, co kupující dostává. To musí být příjemná zpráva pro všechny tuzemské internetové prodejce legálního softwaru, která podpoří jejich byznys.

Kromě této kampaně BSA navíc ještě stále odměňuje udavače, kteří reportují této organizaci používání ilegálního softwaru ve firmách. Podle zkušeností k takovým udavačům patří většinou zhrzení zaměstnanci, kteří se ve zlém rozešli s bývalým zaměstnavatelem a chtějí se mu nějak „odměnit“.

ICTS24

Každý udavač – v řeči BSA Lovec pirátů – si může přijít na deset procent ze zaplaceného odškodnění, a to ve výši až 300 tisíc korun. Organizace BSA zatím vyplatila třem udavačům dohromady 120 tisíc korun. V září pak tvrdila, že má desítky případů těsně před uzavřením, žádný další podobný případ pak již nezveřejnila.

P.S.: Magazín Computerworld v žádném případě nepodporuje užívání nelegálního softwaru, avšak neschvaluje způsob, jakým v Česku funguje organizace BSA | The Software Alliance.