Hlavní navigace

Budou příští iPhony obsahovat čipy od Intelu?

13. 6. 2016

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Intel iPhony zatím přehlížel a přenechával je ostatním výrobcům čipů. To by se však mohlo změnit. Dle kuloárních zpráv Apple u některých modelů příští řady iPhonů využije modemy právě od Intelu, kterými nahradí ty od konkurenčního Qualcommu, který dosud Applu pro iPhony dodává většinu hlavních modemových komponentů.

Jestliže je taková zpráva pravdivá, znamenalo by to pro Intel velkou výhru, zvlášť poté, co společnost zastavila výrobu Atom čipů právě pro mobilní telefony. Výroby modemů se však Intel drží v naději, že by z ní mohl těžit při budoucím přechodu na 5G sítě. iPhone 7 je přitom očekáván letos na podzim.

Podle zpráv společnosti Bloomberg by měl Apple součástky od Qualcommu využívat pro sítě Verizon a také na čínském trhu, pro ostatní trhy tak nejspíš využije produkty Intelu.

A nebylo by to poprvé, co by některý z výrobců mobilních telefonů využil různé čipy v různých regionech. Například americký model Galaxy S7 od Samsungu je vybavený čipem Snapdragon 820 s integrovaným modemem od Qualcommu, zatímco v Evropě a Asii Samsung využívá vlastní čipy Exynos.

Za rozhodnutím Applu může být snaha oprostit se od závislosti na jediném dodavateli, v případě, že ten by se rozhodl zvýšit ceny. Podle Jima McGregora, analytika společnosti Tirias Research, však za dohodou mohou být i slevy nabízené Intelem.

Ostatně, podobný krok už společnost udělalal s dodávkou čipů pro tablety s Androidem, byť efekt nebyl zcela jednoznačný. V neposlední řadě však prý mohl hrát roli i tlak telefonních operátorů.

Pokud jde o výkon, modemová technologie Qualcommu je považována obecně za pokročilejší. Například v lednu společnost představila modem X16 LTE, který podle ní dosahuje download rychlosti až 1 Gb/s, zatím poslední modem od Intelu, XMM7480, dosáhne sotva na 450 Mb/s.

Ačkoliv rychlost by s ohledem na to, že ji operátoři někdy omezují, nemusela hrát při rozhodování Applu až tak zásadní vliv. Může tak jít prostě jen o rozhodnutí motivované touhou po změně designu v souvislosti s oživením značky na některých trzích.

Podle odborníků však Apple díky spolupráci s Qualcommem i Intelem bude v ideální pozici pro přechod na 5G síť, která přinese nejen vyšší rychlosti, ale také lepší podporu pro IoT a chytré domácí spotřebiče.

Spekuluje se však i o tom, že Apple by v dohledné budoucnosti mohl vyvinout vlastní modemový čip, který by – podobně jako to dělá Samsung – integroval do vlastních procesorů řady A. To by mohlo zvýšit výkon a zároveň prodloužit životnost baterie, otázka je, nakolik by takto složený čip byl ve velkém uplatnitelný v praxi.

Byl pro vás článek přínosný?