Hlavní navigace

BusinessWorld: Dějiny tranzistoru v kostce

14. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Vital Che - Fotolia.com
Od vynálezu tranzistoru v roce 1947 se tato technologie vyvíjela velice rychlým tempem a připravila cestu pro další levnější a energeticky efektivnější výrobky.

Od vynálezu tranzistoru v roce 1947 se tato technologie vyvíjela velice rychlým tempem a připravila cestu pro další levnější a energeticky efektivnější výrobky. Pokračování tohoto vývoje, a to tempem udávaným Mooreovým zákonem, přineslo mnohé inovace; v poslední době to byl „napnutý křemík“ („strained silicon“ – představen v roce 2003) a high-k/metal gate (představena v roce 2007). Nyní se společnost Intel chystá přijít s další radikální změnou designu tranzistorů - křemíkové tranzistory totiž vstupují do třetího rozměru.

Společnost Intel totiž představila tranzistor Tri-Gate, v němž je tranzistorový kanál pozvednut do třetího rozměru. Tok proudu je kontrolován na třech stranách kanálu (nahoře, vlevo a vpravo), a nikoli jen shora, jako je tomu v konvenčních plochých tranzistorech. Výsledkem by měla být podstatně vyšší kontrola nad tranzistorem, maximalizace toku proudu v případě maximálního vytížení a naopak jeho minimalizace, když je tranzistor vypnutý.

Dějiny tranzistoru a jeho klíčové milníky:

•    16. prosince 1947: William Shockley, John Bardeen a Walter Brattain z Bell Labs úspěšně vyrobili první tranzistor

•    1950: William Shockley vyvinul první bipolární tranzistor, tedy zařízení dnes nejčastěji označované jako tranzistor
•    18. října 1954: První tranzistorové rádio Regency TR1 bylo uvedeno na trh. Obsahovalo čtyři tranzistory z germania
•    25. dubna 1961: První patent získal Robert Noyce za integrovaný obvod. Původní tranzistory dostačovaly pro použití v rádiích a telefonech, ale pro potřeby elektroniky bylo zapotřebí něčeho menšího – integrovaného obvodu
•   1965: Je definován Mooreův zákon – Gordon Moore předvídá, že počet tranzistorů na čipu se bude každý rok zdvojnásobovat (o deset let později periodu upravil na dva roky). Tento svůj názor uveřejnil v článku v časopise Electronics Magazine. O tři roky společně s Bobem Noycem založili společnost Intel. Název je zkratkou sousloví „integrovaná elektronika“. 
•    1969: Intel úspěšně vyvíjí první křemíkovou PMOS. Tyto tranzistory i nadále používají jako dielektrikum tradiční oxid křemičitý (SiO2), ovšem jsou zaváděny nové polykřemičité elektrody.

 

Kompletní historii spolu se zajímavostmi naleznete na sesterském magazínu CIO BusinessWorld.

CS24

 

Úvodní foto: © Vital Che - Fotolia.com