Hlavní navigace

Canonical: Juju usnadní správu cloudu OpenStack

18. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © rangizzz - Fotolia.com
Společnost Canonical, která stojí za linuxovou distribucí Ubuntu, chce usnadnit správu privátních cloudů využívajících otevřenou platformu OpenStack. Za tím účelem vyvinula aplikaci Juju, která funguje jako grafická nadstavba OpenStack.

Podle zakladatele Canonicalu Marka Shuttlewortha nebylo doposud možné efektivně nasadit a spravovat cloudové systémy založené na technologii OpenStack. Protože se jedná o dynamicky se rozšiřující software, bylo by podle Shuttlewortha vhodné usnadnit jeho obsluhu.

Canonical proto vyvinul vlastní aplikaci, kterou nazval Juju a která nabízí jednoduché grafické rozhraní pro spuštění a správu cloudů OpenStack. Juju je stejně jako OpenStack k dispozici jako open source. Shuttleworth by chtěl dosáhnout toho, aby bylo vytváření cloudové infrastruktury pro správce natolik jednoduché, že by vše zvládli bezchybně a rychle. Shuttleworth předvedl Juju na setkání OpenStack Design Summit.

Canonical věnoval vývoji nástroje Juju šest měsíců času. Podle Shuttleworthových slov je k dispozici pro všechny běžně používané verze Linuxu. Zdůraznil ovšem, že pro práci s technologií OpenStack nasazují uživatelé nejčastěji „jeho“ verzi Linuxu – Ubuntu.

Protože se jedná o open source, je nástroj Juju poskládán z jednotlivých modulů (pro které používá název charm neboli kouzlo) poskytovaných nezávislými vývojáři, které jsou určeny k zavedení konkrétních funkcí v rámci platformy. K dispozici jsou například kouzla pro správu vyrovnávací paměti, správu identit, datová úložiště a další funkce. Jakmile je do Juju kouzlo přidáno, je k dispozici v rámci rozbalovacího seznamu nabídky. Uživatelé mohou systém využívat prostřednictvím veřejného cloudu, nebo v případě privárních cloudů nasadit Juju za firewallem. Podle Shuttlewortha umožňuje Juju zkrátit nasazení nové funkcionality do cloudu nikoli za několik dní, jak tomu bývá obvykle, ale v podstatě během několika minut.

Podle Jonathana Bryce, výkonného ředitele společnosti OpenStack, v poslední době mezi nejrychleji se rozvíjející oblasti patří zlepšování použitelnosti jejich platformy. „Uživatelé se čím dál méně chtějí zabývat infrastrukturou,“ řekl Bryce.

K dispozici jsou i další grafická rozhraní, například projekt open source Chef, jeho rozhraní však není tak jednoduché a elegantní jako u toho od Canonicalu. Pro nasazení cloudu a správu jeho prostředků lze využít i další nástroje, například RightScale nebo enStratus, podle Shuttlewortha jde však spíše o portály pro řízení cloudových serverů, nikoli o nástroje na jejich komplexní správu.

Byl pro vás článek přínosný?