Hlavní navigace

CEATEC 2009: Toshiba Cell Regza

5. 10. 2009

Sdílet

 Autor:
Cell Regza 55X1 nabídne plné LED podsvícení s lokální regulací jasu, 3TB disk, nahrávání až z osmi kanálů najednou a soudbar se sedmi reproduktory.

Japonský veletrh spotřební elektroniky CEATEC sice otevře své brány běžným návštěvníkům až zítra, mnohé firmy už s předstihem pořádají tiskové konference a prezentace svých výrobků. Mezi nimi je i japonská Toshiba s očekávanou televizí Cell Regza a dalšími technickými detaily o ní.

První LCD televize Regza s Cell procesorem na trhu nabídne 55“ obrazovku (skoro 140 cm) s Full HD rozlišením 1080p, plným LED podsvícením rozděleným do 512 samostatně ovládaných oblastí, což znamená i možnost lokální regulace jasu podle světlosti právě zobrazovaného obsahu v daném místě. Maximální udávaný jas je 1250 cd/m2 (což je dost pochybné, takovýto jas se hodí leda k opalování či ke zničení očí), což spolu s LED podsvícením dává prý dynamický kontrast až 5'000'000:1. Zajímavější než tato čísla je 240Hz vyhlazovaný obraz pro plynulé rychlé scény.

I kvalita zvuku by měla jít výrazně nad rámec úrovně obvyklých audio systémů integrovaných do HD televizí. Soudbar umístěný pod obrazovkou má 7 reproduktorů a bude zřejmě stát za to, Toshiba je totiž pověstná svou zálibou v soudbarech i jejich kvalitou.

Pokud je vám to málo, těšte se na výkon procesoru Cell, který bude spolu s operačním systémem televize umožňuje zobrazovat až osm oken najednou. Výkon procesoru je prý až 143x větší, než u starších televizí Toshiba Regza. Na pevných discích s celkovou kapacitou 3 TB jsou 2 TB vyhrazeny pro „time-shift“ funkci, což efektivně znamená možnost nahrávat až 26 hodin pořadů v HD kvalitě, přičemž nahrávat lze až z osmi kanálů najednou. Dále má Cell Regza upravený webový prohlížeč Opera, je DLNA kompatibilní a v neposlední řadě zaujme i řešení s odděleným tunerem. Spotřeba televize je 320 W, takže rozhodně nejde o něco úsporného. Také na materiálěch se nešetřilo, hmotnost obrazovky s reproduktory je 44 kg, externí tuner váží 10,5 kg. 

Toshiba má i další plány pro procesor Cell. V rámci Cell Regza Next vznikne 3D televize s rozlišením obrazovky 3840x2160 (2160p), která bude na toto rozlišení převzorkovávat standardní Full HD video (1920x1080 bodů), dále 46“ kousek s rekordérem a pevným diskem a 37“ model, který bude fungovat jako domácí síťový server.

Toshiba Regza Cell

Toshiba Regza Cell

CS24

Toshiba Regza Cell

Toshiba Regza Cell