Hlavní navigace

CeBIT 2007: Chicony nejsou jen klávesnice

Sdílet

Společnost Chicony na CeBITu nepředváděla jen klávesnice, ale také zajímavé videokamery, webové kamery a PMP. Některé pod svou značkou, jiné s logem zcela odlišných výrobců. A určitě bylo na co se dívat

Jméno Chicony je u mne stále synonymem výrobce klávesnic, snad proto, že mne výrobky této společnosti provázejí takřka celý počítačový život. Na starých a zubem času notně poznamenaných klávesnicích s připojením DIN nebo PS2 jsem napsal nespočet méně či více povedených článků a jedna z klávesnic zaplatila životem za mou chybu a chybu sousedova počítače (prosil o opravu nebo odvirování počítače, svoji klávesnici s sebou nevzal a když jsem po pátém marném pokusu zadat heslo do systému vzteky zlomil svoji starší náhradní „chiconku“, upozornil mne, že ten konektor DIN dlouho nešel a proto používá PS2).


Na Chicony mi byla sympatická ještě jedna věc: v době boomu „microsoftího“ rozložení, tedy různých přesunů F kláves, zmenšování a zvětšování Enteru a rozmbombardování bloku kláves Home, End, Insert a Delete do jiného uspořádání patřila značka Chicony spíše k těm umírněným. Některé modely sice doznaly změn a objevily se nové funkce či rozmístění, materiály nebo barevné kombinace, ale pro staromilce byl stále k dispozici nějaký výběr modelů „a la 90. léta“.



Na stánek Chicony jsem na CeBITu narazil neplánovaně, měl jsem namířeno jinam a kdyby mi povědomé logo nepadlo do oka, asi bych se nezastavil. Proč? Produktová řada klávesnic a myší byla trochu v pozadí za vitrínami se zcela jinými produkty a značkami. Většina z nich nepatřila mezi klávesnice a myši, ale do skupiny nazvané Digital Imaging Products.



Menší a větší videokamery, webkamery, fotoaparáty, s velmi malou interní pamětí a slotem pro přídavnou kartu s kapacitou až 4 GB, které jsou určeny uživatelům milujícím řešení „vše v jednom… a za rozumnou cenu“. Produkty s výklopným displejem nebo bez něj, s rozličnými doplňkovými funkcemi, například vestavěnými hrami, které zabaví malé nezbedy upoutané do dětské sedačky, a podporou přehrávání MP3 nebo AVI videa, v rozličných barevných kombinacích, to vše bylo všude kolem. Se značkou Chicony, ale i s mnoha dalšími. Chicony už dlouho nevyrábí jen pro sebe, ale podílí se na partnerském programu a může na své produkty podle přání zákazníka namalovat, vypálit nebo vybrousit logo kohokoliv jiného.

Základní nabídka je ale v podstatě shodná u Chicony i jiných „výrobců“. Kamery a fotoaparáty s označením DV nebo Dragon (a čísly od 6 do 30, podle stupně výbavy) doplňují samostatné webkamery Panda 2 – 10. Některé jsou vybaveny stojánkem a mohou se povalovat někde na stole u monitoru, jiným nechybí klip pro připevnění na víko displeje notebooku. V barvách šedé, černé či stříbřité a u DV kamer v různých pastelových barvách je možné koupit téměř cokoliv.



Pojďme se však na některé modely podívat trochu blíž. Na nejvyšším stupni stojí model DV 30, umožňující zachycení videa i statických obrázků a přehrávání MP3 souborů. Pro připojení k počítači a spuštění služeb webkamery je produkt vybaven USB 2.0 rozhraním a jeho software obsahuje funkce detekce pohybu ve sledovaném prostoru, při kterých může spustit poplach. Kamera je vybavena senzorem 5,4 nebo 7 Mpix, maximální rozlišení může být interpolováno až na „kvalitu 11 Mpix“. Prostřednictvím objektivu se světelností f=6-15,8 s trojnásobným optickým a osminásobným digitálním zoomem můžete fotografovat snímky s maximálním rozlišením 3840 x 2880 bodů nebo natáčet videosekvence AVI(MPEG4) v rozlišení 640 x 480 nebo 320 x 240 bodů, při rychlosti 30 snímků za sekundu. Kamera DV30 je vybavena vnitřní 64 MB NAND Flash pamětí a podporuje maximálně 4 GB SD karty. Z nich si můžete snímky nebo videosekvence přehrávat na výklopném vestavěném 2,5“ barevném displeji, nebo prostřednictvím QV výstupu připojit kameru třeba k televizi. Kamera je vyrobena v rozměrech 118,8 x 60,5 x 30,5 mm.

Druhým modelem, který zaujal, byl výrobek s označením DV 20. Tento produkt je vybaven 5 Mpix CMOS snímačem, nenabízí optický zoom, ale jen 8násobné digitální přiblížení, má však vetší, 3“ barevný displej. Do SD slotu můžete zasunou pouze karty s kapacitou do 2 GB. To je trochu škoda, na dvojnásobnou kapacitu by se vešlo víc obrázků, videí i hudby. Kromě práce se zvukem a obrazem má DV 20 navíc jednu zvláštnost – v její paměti je uloženo 20 jednoduchých her, takže pokud uživatele nebaví děj v okolí, může se pohroužit do virtuálního prostředí jednoduchých skákaček nebo závodů a otlačit si prsty při rychlém využívání vestavěného křížového ovladače.



Nakonec zbylo trochu času i na vyprávění o klávesnicích a myších Přehled produktů, které nesou značku jiné firmy než Chicony by byl trochu dlouhý, proto raději zařadíme fotografie nabídky. Pokud hůře rozeznáte loga nebo písma, tak namátkou jmenujme HP, Gateway, Microsoft. Zajímavý výběr, který svědčí o určité kvalitě značky Chicony.



A nakonec ke slovu přišly i myši "různých výrobců"



Co dodat závěrem? Poptali jsme se, zda se videokamery a PMP budou prodávat i u nás. Odpovědí bylo pokrčení ramen. Vyloučeno to není, ale zatím se teprve jedná. Na českých stránkách chicony není o novinkách ani zmínka, z větších prodejců projevila zájem například Penta. Uvidíme časem.

Foto: autor

- - Václav Maletínský

CS24