Hlavní navigace

Chcete nové IT pracovníky a nemáte na ně peníze? Stát rozdává miliardy

22. 3. 2008

Sdílet

Zaměstnejte 5 programátorů, a peníze mohou být vaše...

Zaměstnejte 5 programátorů z EU a velkou část jejich výplaty vám zaplatí jiní...
Teleworking neboli práce na dálku má hodně příznivců, ale i spoustu kritiků. Změnit tuto situaci se pokouší Evropská unie, která ve spolupráci s agenturou Czech Invest a firmou Langmaster vypracovala projekt, který má tento způsob práce firmám lépe objasnit a vysvětlit jim hlavně jeho výhody.
V současnosti je projekt ve fázi osvěty, kdy jsou firmy formou různých školení či konferencí seznamováni s teleworkingem a s možností získat na tuto formu práce dotaci.
Dotace přitom není nijak malá – během příštích tří let by se mělo přerozdělit zhruba 5,5 miliardy, z toho 1 miliarda z rozpočtu České republiky.
Původní záměr byl podpora zaměstnanosti lidí, jež jsou nějakým způsobem hendikepováni a teleworking by jim mohl přinést pracovní příležitosti – jde třeba o tělesně postižené, o matky na/po mateřské apod.
Protože však není koncent teleworkingu v Česku dostatečně znám (v Evropě se podíl takto pracujících lidí pohybuje od 6 – 20 procent, přičemž nejlépe jsou na tom skandinávské země), chce projekt ukázat koncept teleworkingu na IT firmách, u kterých je velký potenciál takovou práci využít. Pokud tedy IT firmy zaměstnají 5-12 nových pracovníků IT (třeba programátorů), mohou při spolnění určitých podmínek získat dotaci ve výši až 60 procent nákladů na pořízení infrastruktury pro podporu takové práce a navíc pravidelně dostávat příspěvek na až 60 % jejich mzdy. Novými zaměstnanci přitom nemusí být občané České republiky, ale kdokoliv z EU nebo ten, kdo má u nás jen povolení k práci.
Bližší informace o projektu získáte na adrese teleworking.cz, respektive equalcr.cz.

 

Autor článku