Hlavní navigace

Chraňte své děti před nebezpečím na internetu! - 6. díl

7. 8. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Ilike - Fotolia.com
V posledním díle našeho seriálu věnovaného ochraně dětí před riziky na internetu se zaměříme na sociální sítě, které jsou dnes velmi oblíbeným způsobem komunikace mladší generace.

Internet je plný různých rizikových stránek a nebezpečí na něm číhá i na dospělé, natož na děti. Riskantní může být nejen obyčejné prohlížení internetových stránek, ale i možnost stažení malwaru do počítače či nelegální stahování materiálů chráněných autorským právem. Bez rizika není ani používání sociálních sítí. V našem seriálu vám představíme nástroje, které vám pomohou s hlídáním vašich dětí při jejich online aktivitách.

1. dílChraňte své děti před nebezpečím na internetu -- úvod

2. díl – Začněte filtrováním webu

3. díl – Povolte ve Windows povedené funkce týkající se zabezpečení rodiny

4. díl – Nezapomeňte na zabezpečení i u operačního systému Mac OS X

5. dílRodičovská ochrana -- Android a Windows Phone

Nezapomeňte na sociální sítě

Pokud se vaše děti pohybují na sociálních sítích typu Facebook, Twitter apod., pak zvažte, zda by nebylo vhodné prověřit nastavení soukromí a zabezpečení. V ideálním případě je samozřejmě vhodné, pokud budete sdílet práva správce ke všem účtům na sociálních sítích u vašich mladších dětí, popřípadě alespoň vytvořte taková pravidla, která vám umožní získat přístup k účtům vašich dětí na vyžádání.

Věřte, že čas investovaný do kontroly nastavení soukromí u účtů vašich dětí na Facebooku se vám určitě vrátí. K nastavení soukromí se dostanete tak, že na stránce Facebooku klepnete v pravém horním rohu na ikonku modrého ozubeného kolečka.

Jakmile získáte přístup k nastavení účtu vašeho dítěte, nastavte, aby příspěvky a naprostá většina ostatního obsahu byla viditelná pouze přátelům či uživatelům, kteří mají příslušné oprávnění. Nezapomeňte zároveň povolit několik dalších, i když volitelných bezpečnostních funkcí, abyste účet ochránili před jeho napadením.

Pokud ani po těchto opatřeních nebudete mít pocit, že je vaše dítě dostatečně chráněno, můžete zvážit nasazení služeb typu Avira Social Network Protection, která dokáže sledovat online aktivity vašeho dítěte a oznamovat jakoukoliv nevhodnou či nepatřičnou komunikaci. Internet. Jak asi víte, může být skutečně docela nebezpečným místem, a tak investice trocha času i peněz do ochrany vašeho dítěte se vám dozajista vyplatí.

Byl pro vás článek přínosný?