Hlavní navigace

Chrome 8: Soubory PDF zobrazíte už i bez Adobe Readeru

4. 12. 2010

Sdílet

Společnost Google tento týden uvolnila osmou verzi svého webového prohlížeče Chrome. Ta je spíše příslibem budoucích změn než revolučním skokem.

Chrome 8, konkrétně verze 8.0.552.215 přináší v prvé řadě opravu asi 800 chyb, které mají řešit problémy s bezpečností a stabilitou, nové funkce jsou spíše minoritní. Podobná situace nastala již v souvislosti s Chrome 7, který byl také spíše bezpečnostní aktualizací než čímkoliv jiným (více viz článek Chrome 7 uvolněn, hardwarová akcelerace se ale nekoná). Jedná se o důsledek slibu Googlu uvádět novou majoritní verzi Chrome každých šest týdnů, díky čemuž nestíhá do těchto verzí zapracovávat významnější inovace a řada komentátorů nad touto strategií jen kroutí nevěřícně hlavou.

Nicméně abychom nebyli vůči Chrome jen kritičtí, určitý posun kupředu lze u osmé verze sledovat. Jednou z novinek je zabudovaný PDF prohlížeč, o které se mluvilo již několik měsíců. Ten renderuje PDF soubory podobně jako HTML stránky a nevyžaduje instalaci samostatného Adobe Readeru. PDF soubory jsou také zobrazovány v tzv. sandboxu, což znamená, že jsou odděleny od běhu zbytku systému a jeho případné napadení by tak mělo být složitější. Stejnou technologii implementovala společnost Adobe i do desáté verze svých produktů Acrobat a Reader.

Největší změny v Chrome 8 ovšem nejsou na první pohled vidět, nicméně ukazují na budoucnost, kterým se prohlížeč Googlu má vydat. Jedná se o plnou podporu chystaného aplikačního obchodu Chrome Web Store, který by měl být spuštěn v nejbližší době. Ten má nabídnout webové aplikace, jak bezplatné, tak i placené, navržené pro běh speciálně pod prohlížečem Chrome a také pod stále ještě vyvíjeným Chrome OS. Ten se podle dřívějších slibů zástupců Googlu měl objevit na netboocích na trhu do konce roku 2010, ale jak se zdá, pravděpodobně nebude tento termín realistický.

Google může být se zájmem uživatelů o prohlížeč Chrome spokojený, neboť ten zažívá prakticky konstantní nárůst podílu a podle listopadových měření společnosti Net Application se jeho tržní podíl dostal již na 9,3 %. Jde o nárůst o 5,6 % oproti předchozímu měsíci a o druhý největší skok podílu vůbec. Na začátku příštího roku by tak mohl překonat i 10% hranici.

Chromě 8 je k dispozici pro Windows XP, Vista a 7 ke stažení na svých stránkách, pokud používáte starší verzi prohlížeče, automaticky by měla být nainstalována aktualizace nebo lze tento krok uspíšit i manuálně.