Hlavní navigace

Chyba v serveru ESX pošramotila pověst VMware

14. 8. 2008

Sdílet

V souborech protokolu virtuálního serveru šlo jako příčinu chyby zjistit, že systém se domnívá, že licence vypršela, a proto odmítá startovat. Závadné bylo pouze datum 12. 8. a pozdější, problém šlo provizorně obejít zákazem Network Time Protocolu a ručním nastavením systému na starší datum.

12. srpna se řadě uživatelů náhle nepodařilo spustit virtuální server VMware ESX. Chyba se týkala verze ESX 3.5 s aktualizací Update 2 a hypervisoru ESXi Server 3.5 s aktualizací Update 2. Běžících systémů se chyba nedotkla, server však nešlo znovu spustit. Při pokusu o spuštění se zobrazila chyba „A general system error occurred: Internal Error“.
Diskusní fórum VMware bylo plné komentářů nespokojených uživatelů. Jeden z nich zjistil, že v souborech protokolu virtuálního serveru lze jako příčinu chyby zjistit, že systém se domnívá, že licence vypršela, a proto odmítá startovat. Závadné bylo pouze datum 12. 8. a pozdější, problém šlo provizorně obejít zákazem Network Time Protocolu a ručním nastavením systému na starší datum.
Společnost VMware problém potvrdila a vyjádřila v otevřeném dopisu podepsaném jejím CEO Paulem Maritzem omluvu.
Potíž způsobila právě aktualizace vydaná před necelými třemi týdny. Chybný kód se sem údajně dostal z beta-verze (zde bývá takové časové omezení docela běžné) a kvůli tomu, že něco zaskřípalo v „procesu zajištění kvality“, nebyl odstraněn ani ve finální verzi.
Společnost již stahování závadné aktualizace Update 2 ze svého webu znepřístupnila a vydala opravenou aktualizaci i samostatnou opravu pro ty, kdo již byli zasaženi tímto problémem. Oprava je k dispozici zde. Tento patch by měl problém řešit, nicméně nefunkčnost virtuálních serverů v podnikové sféře až na 20 hodin je pro zákazníky i společnost VMware velmi nepříjemným incidentem. Řada uživatelů se navíc domnívala, že příčinou problémů je nějaká bezpečnostní chyba a jejich server ovládli útočníci pomocí exploitu.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
VMware nabízí zdarma hypervisor ESXi
Jak zabezpečit servery VMware – a zdarma
Kritická chyba ve VMware umožňuje ovládnutí hostitelského systému

Autor článku