Hlavní navigace

Chystají České radiokomunikace FUP?

20. 4. 2007

Sdílet

ČRA nabízejí od 1. května dvojnásobné navýšení příchozí rychlosti připojení a zároveň přibude rychlost 10 Mbps, to vše při zachování stávajících cen. Nenápadná poznámka ovšem zavdává k dohadům, že zároveň se chystá i nějaká forma FUP.

CS24

Připojení Premium ADSL 2007 bude je nabízeno v těchto variantách (obsahuje i poplatek za telefon):


2048 / 512 kbps za 649 Kč bez DPH
4096 / 512 kbps za 849 Kč bez DPH
10 240 / 512 kbps za 1399 Kč bez DPH

Nabídka internetového připojení ČRa měla doposud mezi uživateli ADSL výbornou pověst. Za rozumný peníz nabízela rychlé (agregace 1:20) a skutečně neomezené připojení k internetu, tedy bez datových limitů i FUP. FUP = Fair Use Policy je uživateli nenáviděný eufemizmus pro to, že když zákazník překročí určité množství přenesených dat, je mu drasticky omezena rychlost připojení a to buď do začátku dalšího zúčtovacího období či do konce týdne, v závislosti na poskytovateli.
Nynější příznivá zpráva o navýšení rychlosti je ovšem zakalena tím, že zároveň se zvyšuje agregace připojení z 1:20 na 1:50 a také tato součást tiskového prohlášení:

„České radiokomunikace současně přijaly opatření, která ještě lépe zajistí vysokou ochranu zákaznických služeb. Záměrem společnosti je zabránit tomu, aby méně než 1 % uživatelů s vysokými objemy stažených dat a multimediálních souborů omezovalo výkon sítě na úkor zbývajících 99 % zákazníků Českých radiokomunikací. Tyto kroky bylo nezbytné učinit, pokud společnost chtěla nabídnout vyšší rychlosti bez zvýšení ceny. „To znamená, že budeme schopni našim klientům ochránit stabilní výkon sítě,“ vysvětlil Ian McKenzie. Uživatelům, kteří přesáhnou stanovený objem stahovaných dat, bude pouze dočasně omezena rychlost připojení. I tito klienti si však budou moci nadále prohlížet webové stránky či používat e-mail. Za překročení limitu stahování si České radiokomunikace nebudou účtovat žádné poplatky. „Naše ADSL služby tak i nadále zůstávají bez limitů,“ dodal generální ředitel společnosti RADIOKOMUNIKACE a.s.“

Znamená to snad, že ČRa zavádějí tolik nenáviděné FUP, aniž by to tak nazývaly? Na náš dotaz ve své odpovědi ČRa ubezpečují, že FUP se nechystá ani u stávajících, ani u nových zákazníků. U těch současných to vzhledem ke smluvním podmínkám ani není možné.

Přechod na nové tarify ovšem nebude pro současné zákazníky automatický, budou o něj muset požádat a zároveň s tím podepsat novou smlouvu na 12 měsíců, kde by již zmínka o FUP být mohla, byť zmíněna někde fontem velikosti 3.
ČRA říká: „Naše společnost si pouze u nových tarifů služby Premium ADSL vyhrazuje za účelem ochrany zákazníka a své sítě právo regulovat provoz.“ To znamená, že ono omezení-neomezení se bude týkat jen nových tarifů, pokud tedy nechcete riskovat omezení, budete muset raději zůstat u svého tarifu, který máte. I když ani to vás možná neochrání.

- - Alexandr Radecký