Hlavní navigace

Chytrý úřad 2006

1. 11. 2006

Sdílet

V rámci veletrhu Invex proběhlo též vyhlášení výsledků prvního ročníku soutěže "Chytrý úřad". Jedná se o k...


V rámci veletrhu Invex proběhlo též vyhlášení výsledků prvního ročníku soutěže "Chytrý úřad". Jedná se o klání případových studií zaměřených na obce, města a kraje, pořádané vydavatelstvím IDG Czech, a. s. Cílem soutěže bylo poukázat na zajímavé IT projekty v místní samosprávě a zviditelnit je spolu s institucemi a lidmi, kteří se na nich podíleli. Dalším záměrem je vytvořit dlouhodobou diskusní platformu pro pracovníky obecních, městských a krajských samospráv a pomoci tak vylepšit procesy a služby veřejnosti. Na rozdíl od jiných podobných soutěží jsme se rozhodli oslovit přímo samosprávu a nikoliv dodavatele IT řešení. Hodnocení probíhalo podle následujících kritérií:
lInovativní přínos (nápad, ojedinělost). lPřínos v oblasti zlepšování služeb veřejnosti či v oblasti úspor prostředků. lPřínos pro pracovníky úřadů. lVyužití prostředků EU či neobvyklých metod financování projektu.
Z bezmála třiceti podaných případových studií byly nakonec vybrány tři vítězné:
1. místo: Městský úřad Šumperk za projekt "Systém pohledávek a využití SIPO".
2. místo: Statutární město Hradec Králové za projekt "E-usnesení".
3. místo: Obec Kozlovice za projekt "Internet pro všechny bezplatně".
Kromě toho byla udělena též tři mimořádná ocenění: cena za efektivní řešení na krajské úrovni: Krajský úřad Karlovarského kraje ("Efektivní kraj"), cena za nejzajímavější projekt budoucnosti: Městská část Praha 1 ("WebGrid Praha 1") a zvláštní cena poroty: Město Uherský Brod ("Mapy.UB"). Všechny přihlášené projekty, včetně šestice oceněných, jsou k dispozici on-line na stránkách chytryurad.businessworld.cz.

Naopak příjemně nás překvapily společnosti, které vystavovaly nové modely HDV kamer pro domácí segment. Uvést lze například společnost Canon, jež se vytáhla s pěkným novým modelem malé HDV kamerky Canon HV10. Rovněž nás zaujala expozice společnosti Sony, která začala v širší míře propagovat HD ploché televizory s vysokým rozlišením obrazu. Samozřejmě, v tomto segmentu nelze opomenout ani společnost Panasonic, která se věnuje HD již delší dobu a na Invexu představila u stánku firmy AV Media největší plazmovou obrazovku na světě. Produkt nese označení TH-103PF9EK a disponuje úctyhodnou úhlopříčkou 261 cm. Při sledování takovéto obrazovky jsme si připadali jako v kině.
Rovněž nás zaujala nabídka společnosti Mattes AD a její služba 802.cz (www.802.cz), která zákazníkům nabízí kabelové připojení k internetu, IP telefonii a IPTV. Prezentaci IPTV služeb jsme si mohli i prohlédnout, přičemž k dispozici bylo jak "běžné" vysílání, tak i přenos HDTV. Uživatelé připojení na optickém kabelu mohou sledovat základní či rozšířenou programovou nabídku za zlomek ceny, kterou nabízejí ostatní poskytovatelé podobných služeb. Škoda, že dostupnost připojení "optiky" ve městech mimo severní Moravu zatím chybí. V nejbližší době se však tato situace má podle zástupců společnosti změnit a můžeme očekávat expanzi i v místech, kde zatím Mattes AD poskytuje za rozumnou cenu a bez limitu přenesených dat služby pomocí bezdrátového připojení.
Přestože u stánků Invexu i Digitexu bylo k vidění množství zajímavých výrobků a služeb (byť se jen výjimečně jednalo o novinky), nebylo možné si nevšimnout řidšího osídlení výstavních pavilonů a absence některých značek a vystavovatelů. Nehodláme se přidat k hlasům, které Invexu prorokují definitivní konec naopak, myslíme, že by byla škoda připravit se o významný veletrh IT a digitální zábavy. BVV by se ale měly vážně zamyslet nad koncepcí a délkou veletrhu a v neposlední řadě též nad cenami výstavní plochy. Možná, že kdyby organizátor místo nadsazených cen na straně jedné a obřích výstavních ploch za symbolické částky na straně druhé nasadil vstřícnou a jednotnou cenovou politiku, mnozí vystavovatelé by se vrátili. Otázkou je i vlastní délka a forma veletrhu mnohé firmy jen nerady obětují týden cenného času svých zaměstnanců, zejména v tak exponovaném období, jakým je poslední čtvrtletí. Možná, že by Invexu prospěl odlišný model například striktně oddělená odborná a veřejná část (vzorem budiž GC v saském Lipsku), či změna Digitexu z veletrhu na prodejní výstavu.

Autor článku