Hlavní navigace

Čína se snaží koupit 3Com

3. 10. 2007

Sdílet

Mnoho čínských společností je již natolik kapitálově silných, že si mohou dovolit i zahraniční akvizice. Americký 3Com tak bude zřejmě brzo ze značné části vlastněn čínskou společností Huawei.

CS24

Huawei je soukromá čínská (míněno společnost z kontinentální Číny) technologická společnost podnikající hlavně v oboru telekomunikační techniky. Založena byla již roku 1988, tedy v době, kdy se soukromé podnikání v komunistické Číně teprve znovu rozbíhalo. I když hovořit v ČLR o soukromých firmách je vzhledem k jejich kapitalizaci a časté, byť skryté, provázanosti s režimem občas velmi nadnesené.


3Com je naproti tomu mnohem známější americká firma založená již roku 1979. Její cena se odhaduje na dvě miliardy dolarů a hlavní majetkové podíly v ní vlastní investiční fondy. Huawei se s pomocí investiční společnosti Bain Capital bude snažit o pořízení minoritního balíku akcí v 3Com. Tento krok také svědčí o síle společností zabývajících se výrobou hardwaru a softwaru pro drátové i bezdrátové sítě všeho druhu.

3Com a Huawei si nejsou cizí. V roce 2003 založily společný podnik Huawei-3Com se sídlem v Hong Kongu a továrnami v kontinentální Číně. Loni na podzim však jejich spolupráce skončila poté, co 3Com zaplatil Huawei za její 49% podíl ve společném podniku 882 miliónů dolarů.

O tom, že 3Com je k prodeji, se na burzách mluvilo již delší dobu, v červenci projevil zájem konkurenční výrobce Nortel Networks.

- - Alexandr Radecký