Hlavní navigace

Čína vyvíjí petaflopový superpočítač

5. 9. 2008

Sdílet

Čína v úterý oznámila, že intenzivně vyvíjí vlastní mikroprocesor Godson, na němž hodlá postavit svůj první superpočítač o výkonu v řádu petaflopů.

Čína v úterý oznámila, že intenzivně vyvíjí vlastní mikroprocesor Godson, na němž hodlá postavit svůj první superpočítač o výkonu v řádu petaflopů.

Před dvaceti lety Čína rozhodla, že nebude vyvíjet vlastní mikroprocesory. Když se země začala roku 2001 angažovat i v této oblasti, byla její technologie daleko pozadu za předními světovými producenty procesorů, jakými jsou Intel, Advanced Micro Devices a IBM.

„Čína spustila dlouhodobý vývoj procesorů Godson. Financování projektu bylo významně navýšeno roku 2006,“ říká Zhiwei Xu z čínské Akademie věd.

„Světová velmoc je sice ve vývoji stále pozadu za významnými nadnárodními korporacemi, ale dělá vše proto, aby byl rozdíl co nejdříve smazán,“ řekl Xu na konferenci Hot Chips v Palo Alto v Kalifornii.

Čína vyvinula již čtyři procesory Godson, poslední s označením 2f. Výrobu a prodej čipu zajišťuje společnost STMicroelectronics, své uplatnění našel produkt v počítačích, přijímačích DVB-T vysílání a dalších zařízeních více než čtyřiceti výrobců spotřební elektroniky. Obchodní označení mikroprocesoru je Loongson.

Další verzí procesoru Godson bude 2g, vývoj dokončí Čína již příští měsíc a nový čip bude mít na sobě integrované kromě CPU také grafické jádro.

Do roku 2009 by měl být dokončen vývoj nové řady, Godson 3, jež bude obsahovat čtyři multifunkční a čtyři specializované jádra. Multifunkční jádra budou taktována kmitočtem 1 GHz a budou identická s jádry použitými v procesorech řady Godson 2.

„Doufáme, že Godson 3 nám umožní roku 2010 postavit superpočítač o výkonu jeden petaflop za sekundu,“ říká Xu.

„Dosažení tohoto výkonu bude to obtížné, ale je to možné,“ odpovídá Xu na dotaz, zda považuje tento cíl za reálný. „Kromě vývoje mikroprocesoru bude třeba, abychom pro něj našli trh,“ dodává, „vláda Spojených států je zatím z bezpečnostních důvodů poněkud nedůvěřivá k čínským produktům.“

Nasazení procesoru Godson v běžných PC brání skutečnost, že jeho jádro je založeno na architektuře MIPS a nikoli x86. Díky nekompatibilitě platforem není možné nativně na CPU Godson provozovat Windows.

„Godson 3 bude obsahovat nové instrukce desetkrát urychlující překlad x86 na MIPS“, říká Xu, „naším cílem je běh x86 software rychlostí odpovídající 80% výkonu MIPS jádra, v současnosti je to 40 %.“

Díky své populaci má Čína k dispozici významný trh i kdyby své výrobky neexportovala. Vlastní technologie zemi umožní ušetřit na licenčních poplatcích světovým výrobcům.