Hlavní navigace

Čínský internet by měl být během olympiády volný, ale nebezpečný

9. 4. 2008

Sdílet

Podle analytiků může fakt, že čínská vláda striktně kontroluje využívání internetu, vést k pocitu falešného bezpečí a přesvědčení, že před útoky malwaru se není nutné chránit. Návštěvníci olympiády by si však měli uvědomit, že olympijské hry budou pozornost kybernetických zločinců přímo přitahovat. Jak se zabezpečit?

Organizátoři letních olympijských her v Pekingu slíbili, že během olympiády nebude z Číny nijak blokován přístup k Internetu. Přístupné by měly být servery YouTube i Wikipedia, dočasně blokované po nedávných událostech v Tibetu. (viz Čínská filtrace Internetu - podrobnosti nejsou známy)
Organizátoři vyhověli požadavkům i co se týče fungování dalších medoálních kanálů. Jediné omezení, které si vyhradila čínská vláda, je vysílání přímých televizních přenosů s drobným zpožděním, což má zabránit odvysílání případných protestů ve sportovních areálech.

To je však pouze jedna stránka mince. Druhou otázkou je zájem, který olympiáda a podobně populární akce vzbuzují u počítačového zločinu. (Viz Cíle hackerů pro rok 2008 - prezidentské volby v USA a olympiáda v Pekingu).
Společnost Trend Micro vydala doporučení pro návštěvníky olympiády, v němž se mj. praví:
Podle analytiků může fakt, že čínská vláda striktně kontroluje využívání internetu, vést k pocitu falešného bezpečí a přesvědčení, že před útoky malwaru se není nutné chránit. Realitou však je, že se Čína stále více potýká s problémy spojenými s viry, spamem, malwarem a krádežemi identity.

Jako doporučení pro návštěvníky uvádí TrendMicro minimálně následující kroky:
Pro uložení důležitých dat používejte přenosná ukládací média.
Všechna data včetně informací na přenosných médiích byste měli zálohovat.
Před odjezdem aktualizujte firewally, systémy pro zjišťování průniků a antivirové aplikace.
Každé zařízení, které nepotřebujete nebo nepoužíváte, byste měli vypnout.

Pro citlivější informace/vyšší zbezpečení se pak doporučuje:
Nepoužívejte bezplatné připojení bez šifrování
Nikdy nevyřizujte pracovní úkoly z veřejných internetových kiosků.
Po návratu domů si změňte všechna hesla.
Během cesty byste si měli na notebooku aktivovat uživatelský účet s vyšším zabezpečením; normální účet až do návratu domů vůbec nepoužívejte.
Před opětovným připojením notebooku do domácí nebo podnikové sítě byste měli tento dočasný účet opět vymazat.

Autor článku