Hlavní navigace

Čínští hackeři nakonec CNN napadli

24. 4. 2008

Sdílet

Hackeři využili sítě ovládnutých počítačů (botnet), ale zřejmě i pomoci řady dobrovolníků, kteří se k útoku připojili. Komentátoři upozorňují, že příští útok by proto mohl být intenzivnější a dosáhnout rozměrů událostí loni v Estonsku.

V souvislosti s politickými kauzami (Tibet, olympiáda...) oznámila na konci minulého týdne skupina Revenge of the Flame, která se sama označovala za čínské hackery, že napadne stránky CNN. O víkendu k útoku nedošlo, skupina svůj záměr údajně odvolala. Namísto toho útok přišel začátkem tohoto týdne.
Úročníkům se ve špičce podařilo odesílat data rychlostí až 100 Mb/s, což způsobilo lehké zahlcení přístupové kapacity/šířky pásma a web CNN se v důsledku toho některým návštěvníkům zobrazoval pomaleji. Server jako takový z provozu vyřazen nebyl; neodpovídaly však některé místní servery CNN a požadavky návštěvníků musely být přesměrovány. Problém byl také s přístupem k webu z východní Asie.
K žádné významnější škodě ale nedošlo. Komentátoři označili útok za „decentní“.

Hackeři využili sítě ovládnutých počítačů (botnet), ale zřejmě i pomoci řady dobrovolníků, kteří se k útoku připojili. Z určité stránky si, dříve než byla provozovatelem vyřazena z provozu, mohli stáhnout příslušný software.
Komentátoři upozorňují, že příští útok by proto mohl být intenzivnější a dosáhnout rozměrů událostí loni v Estonsku. Útočníci postupují pouze zčásti koordinovaně, nemají žádný „centrální mozek“, což stěžuje možnosti obrany. Dalo by se proto říct, že narušitelé jsou úspěšní.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také
Film o olympiádě přináší rootkit, protibetské stránky trojského koně
Cíle hackerů pro rok 2008 - prezidentské volby v USA a olympiáda v Pekingu
Rok kybernetické války a špionáže
První odsouzený viník útoků v Estonsku

Autor článku